74. ROĐENDAN

NASCAR, slavna američka trkaća udruga, osnovana 21. veljače 1948. u Daytona Beachu na Floridi

Pored eurocentrične povijesti utrka, koju poznajemo i više ili manje pratimo, postoji još jedna, ne manje fascinantna i uzbudljiva, paralelna povijest sa središtem preko Atlantika… 

Priča je to koja je službeno počela 21. veljače 1948., kad je registrirana organizacija pod nazivom ‘National Association of Stock Car Auto Racing’, nacionalno udruženje utrka serijskih automobila, skraćeno NASCAR.

Stvarni počeci datiraju još iz vremena prohibicije, kada su takozvani ‘moonshineri’ nabrijanim automobilima švercali alkohol domaće izrade, velikim brzinama bježeći pred policijskim zasjedama. To se odvijalo noću, a kad su i danju poželjeli brzo voziti, počeli su organizirati utrke, prvo ilegalne, potom i legalne.

Po završetku prohibicije kriminalni element je smanjen (premda je i dalje bilo ilegalnog alkohola), a utrkivanje učestalo, što je pogotovo došlo do izražaja povratkom vojnika iz II. svjetskog rata. Krajem 40-ih, diljem SAD-a, različiti su ljudi i udruge organizirali utrke, a tada je Bill France, organizator poznate utrke na floridskoj plaži Daytona, odlučio uvesti reda.

U prosincu 1947. trideset i pet vlasnika staza, organizatora i vozača iz čitavih SAD okupili su se u hotelu u Daytona Beachu i tri dana vijećali, dok nisu dogovorili osnove buduće natjecateljske serije i smislili naziv NASCAR. Organizacija je službeno registrirana 21. veljače 1948., u Daytona Beachu na Floridi.

Bilo je to samo šest dana nakon utrke koja je označila početak nove ere. Među vozačima koji su se okupili na stazi u Daytona Beachu bile su mnoge buduće legende ovog sporta, a među njima i Red Byron, vozač koji se prije rata napobjeđivao na ovalima Atlante i okolice.

Kad je njegov zrakoplov 1943. oboren nad Aleutima, lijeva noga mu je pretvorena u ‘kašu’. Ni nakon niza operacija nije povraćena funkcionalnost, pa mu je vlasnik trkaćeg Forda Ray Parks morao pomagati da sjedne u automobil i potom vezati čelični oklop u kojem mu je bila noga za papučicu spojke.

Red nije mogao sam ući u auto ni izaći iz njega, ali na stazi mu nije bilo premca, osvojio je i tu povijesnu utrku i prvu titulu. Legenda je počela.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo