NA DANAŠNJI DAN

Nash-Healey, preteča poznatijeg Austin-Healey, predstavljen 16. veljače 1951.

Nash-Healey je kombinacijom britanske karoserije i rednog 6-cilindraša 3.85 Cadillac snage 127 KS bio atrakcija čikaškog salona te je do 1954. proizveden u 520 primjeraka, a 1954. redizajnirao ga je Pinin Farina

Lijep otvoreni sportski dvosjed nastao je 1951., kombinacijom američke mehanike (Cadillacovog rednog ‘šestaka’ 3.85 snage 127 KS) i britanske karoserije.  Proizveden je u koprodukciji američke tvrtke Nash-Kelvinator Corporation i britanskog konstruktora Donalda Healeya te je predstavljen 16. veljače 1951. na autosalonu u Chicagu.

Snaga se mjenjačem s tri stupnja plus ‘overdrive’ prebacivala na stražnje kotače. Isprva, ponuđen je samo u boji bjelokosti i smeđoj. Montirao se u engleskom Warwicku i američkom Kenosha (Wisconsin).  Sljedeće je godine dobio pojačanu verziju 4.1 V8 snage 142 KS, a dodatno friziran na više od 200 KS, s ogoljenom aluminijskom šasijom, osvojila je treće mjesto na 24 sata Le Mansa.

Imao je lijepe sportske uspjehe na oba matična kontinenta. Pri kraju karijere redizajnirao ga je Pinin Farina te je pokrenuta proizvodnja i u Torinu, a ponuđen je i coupe. Kad je 1955. proizvodnja ugašena, na njegovoj je osnovi napravljena ‘spartanska’, slabija, ali dovoljno sportska verzija, u režiji britanske tvrtke Austin-Healey.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo