NA DANAŠNJI DAN

NECAR 4, Mercedes-Benz A-klase, s elektro pogonom strujom iz vodikovih gorivnih članaka, predstavljen 17. ožujka 1999.

NECAR 4, Mercedes-Benz A-klase na vodik, prethodnica koncepta koji je danas, uz električni pogon, najvažnija alternativa za zelenu prometnu budućnost, predstavljen je 17. ožujka 1999.

DaimlerChrysler je u SAD-u predstavio NECAR 4, Mercedes-Benz A-klase, prvi vozni automobil s nultom emisijom, s elektromotornim pogonom napajanim strujom iz vodikovih gorivnih članaka, koji je njihovu snagu povećao 40% i omogućio trostruko veći domet od tadašnjih vozila na baterije.

NECAR 4 (New Electric Car) koristio je tehnologiju vodikovih gorivnih članaka za proizvodnju električne energije i vodene pare. Temeljen na kompaktnom automobilu Mercedes-Benz A-klase.

Sustav vodikovih gorivnih članaka snage 70 kW napajao se iz spremnika od 5 kilograma tekućeg vodika, stlačenog na 9 bara, pri – 253 Celzijeva stupnja te je proizvedenom strujom napajao elektromotor snage 55 kW.

Postizao je 145 km/h i imao doseg od 450 km. Sustav vodikovih gorivnih članaka ugrađen je u podnicu vozila, što je omogućilo kompaktnom automobilu da udobno smjesti pet putnika i ostavi dovoljno mjesta za prtljagu.

Nažalost, do realizacije nije došlo, jer je nastupila era turbodizelskih motora, koji su se, zbog povoljne potrošnje goriva i uvjerljivih performansi, pokazali najboljom pogonskom opcijom na početak 2000-ih…

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo