SRETAN 70. ROĐENDAN

Nelson Piquet, svjetski prvak Formule 1 1981., 1983. i 1987., rođen 17. kolovoza 1952.

Foto: Situs F1.com

Nelson Piquet Souto Maior, ruđen 17. kolovoza 1952. u Rio de Janeiru bio je najveći oportunist među vrhunskim vozačima Formule 1

Jednom je Nelson Piquet sjajno objasnio zašto se momčadski kolega Nigel Mansell bitno razlikuje od njega: Mansell je nekoliko prvenstava izgubio, a ja sam ih nekoliko osvojio. Kad bi mu se pružila prilika, ugrabio bi je, a kada bi imao loš bolid nije ni pokušavao, samo je kružio stazom jer je bio izdašno plaćan za to. Prema protivnicima je bio bešćutan do, pa i preko granica pokvarenosti, ali ne na stazi, nego u psihološkim igricama – neke od njegovih izjava o njima upravo su degutantne, a uvijek se znao pobrinuti da ih i oni čuju.

No mehaničari su ga obožavali kao malo koga, bio je džek i uvijek ih uključivao u tulumarenje i raspodjelu nagrada. Na stazi, kada mu se dalo, Ayrton Senna i Alain Prost izvukli bi deblji kraj, no nije dijelio njihov ubilački instinkt. Četvrti je naslov izgubio kad je preventivno pozvan na zamjenu guma u boks potkraj VN Australije 1986. – i nikada nije rekao ni riječ protiv te odluke ekipe.

Senna i Mansell izvjesno, Prost vjerojatno, na njegovom bi mjestu odluku ili ignorirali ili godinama lamentirali protiv zavjere koja im je uzela titulu. Piquet nije bio takav, njemu ti naslovi nisu bili važniji od života – i baš zato ga mi koji smo tada navijali za druge vozače, uglavnom mrzili, jer je nekako „prelako“ dolazio do njih. Tek s vremenskim odmakom postaje jasno koliko je tu vozačkog umijeća moralo biti, kako bi se uopće našao u prilici.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo