Nelson Piquet, svjetski prvak Formule 1 1981., 1983. i 1987., rođen 17. kolovoza 1952.

Nelson Piquet Souto Maior, ruđen 1952. u Rio de Janeiru bio je najveći oportunist među vrhunskim vozačima Formule 1. Jednom je sjajno objasnio momčadskom kolegi Mansellu razliku između njih dvojice:

‘Ti si nekoliko prvenstava izgubio, a ja sam ih nekoliko osvojio.’ Kada bi mu se pružila prilika, ugrabio bi je, a kada bi imao loš bolid nije ni pokušavao, samo je kružio stazom jer je bio izdašno plaćan za to.

Prema protivnicima je bio bešćutan do, pa i preko granica pokvarenosti, ali ne na stazi, nego u psihološkim igricama – neke od njegovih izjava o njima upravo su degutantne, a uvijek se znao pobrinuti da ih i oni čuju.

No mehaničari su ga obožavali kao malo koga, bio je džek i uvijek ih uključivao u tulumarenje i raspodjelu nagrada. Na stazi, kada mu se dalo, mogao je oprati i Sennu i Prosta, no nije dijelio njihov ubilački instinkt.

Četvrti je naslov izgubio kad je preventivno pozvan na zamjenu guma u boks potkraj VN Australije 1986. – i nikada nije rekao ni riječ protiv te odluke ekipe. Senna i Mansell izvjesno, Prost vjerojatno, na njegovom bi mjestu odluku ili ignorirali ili godinama lamentirali protiv zavjere koja im je uzela titulu.

Piquet nije bio takav, njemu ti naslovi nisu bili važniji od života – i baš zato ga mi koji smo tada navijali za druge vozače, uglavnom mrzili, jer je nekako „prelako“ dolazio do njih. Tek s vremenskim odmakom postaje jasno koliko je tu vozačkog umijeća moralo biti, kako bi se uopće našao u prilici.


Komentari

loading...