IN MEMORIAM

Neville Lederle, zaboravljeni južnoafrički vozač utrka, umro 17. svibnja 2019.

Neville Lederle (1938. – 2019.) se krajem 50-ih počeo natjecati timove Volkswagen i Porsche, kasnije Lotus. Prve je nastupe imao u Engleskoj, a po povratku u domovinu konstantno napreduje te 1963. dominira lokalnim prvenstvom

Uglavnom pamtimo one sportaše koji su došli do najviših ciljeva, a zaboravljamo one koji su otpali negdje putem prema vrhu, čak i kada to nije bio rezultat nedostatka talenta ili mogućnosti, nego životnih okolnosti.

Neville Lederle, rođen 25. rujna 1938. u južnoafričkom gradu Theunissen, bio je sin južnoafričkog prodavača Volkswagena. Krajem 1950-ih počeo natjecati, prvo u timovima Volkswagen i Porsche, a kasnije i Lotus. Prve je nastupe imao u Engleskoj, a po povratku u domovinu konstantno je napredovao, sve dok u sezoni 1963. nije posve dominirao lokalnim prvenstvom.

Usto je 1962. na domaćoj utrci osvojio i bod za Svjetsko prvenstvo, a još nekoliko dobrih rezultata na utrkama na kojima su se pojavili ponajbolji svjetski vozači nagovijestili su velik potencijal. No 1963. mu je umro otac te je morao preuzeti vođenje porodičnog posla.

Promptno je prodao svoj Lotus 21 i, premda se još dvaput na zahtjev novog vlasnika okušao na utrkama u starom bolidu, to je bio kraj njegove karijere. Govorio je kako ionako ne bi postigao velik uspjeh da se nastavio ozbiljnije baviti utrkama, no mnogi misle drukčije.

Neville Lederle, zaboravljeni južnoafrički vozač utrka, umro je 17. svibnja 2019.

Autor

Preporučeni sadržaj