NA DANAŠNJI DAN

10. lipnja 1832. rođen Nikolaus August Otto, otac suvremenog benzinskog motora

Nikolaus August Otto rođen 10. lipnja 1832.  u gradiću Holzhausen an der Haide, 1876. je usavršio i preradio raniji Lenoirov plinski motor do te mjere da i danas većinu benzinskih agregata nazivamo otto motorima…

Kod ovog procesa je značajno da se goriva smjesa stvara izvan cilindra, u usisnoj cijevi, miješanjem usisnog zraka i gorivnih para nastalih u rasplinjaču, pri temperaturama koje su slične temperaturi okoline. Upotrebljavaju plinovita ili lako hlapljiva goriva, a najčešće benzin, s kojim je i Otto izvodio svoje eksperimente.

Zanimljivo je spomenuti da Nikolaus August Otto, genijalni izumitelj ipak nije imao viziju revolucije koju će njegov motor ostvariti: zamislio ga je i do smrti 1891. prodavao kao stacionarni motor, ne očekujući njegovu upotrebu u vozilima.

U svim izvorima smatra se jednim od najvažnijih konstruktora, motora u povijesti, a zasigurno je u kvintetu najznačajnijih, u kojem su još: Carl Benz, Rudolf Diesel, Gottlieb Daimler i Wilhelm Maybach.

Sjećamo se dana njegovog rođenja, a zanimljivo, neki izvori navode 14. lipnja 1932. kao datum kad je Nikolaus August Otto rođen. Istina je da je na taj dan kršten, odnosno uvedenu crkvene knjige, a rođen je 10. lipnja 1932.

Nikolaus August Otto, otac suvremenog benzinskog motora, umro je 26. siječnja 1891.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo