NA DANAŠNJI DAN

26. prosinca 1933. osnovana tvrtka Dat, preteča korporacije Nissan

-

Prije 89 godina u Tokiju je osnovana Dat Jidosha Seizo Company, koja će 1934. dobiti ime Nissan Motor Company

Već do II. svjetskog rata korporacija Nissan će postati jedna od najvećih japanskih tvrtki, koja je za svijet automobila ponajprije značajna zahvaljujući podružnici DAT, koja je još 1914. proizvela prvi automobil.

Duga je to i komplicirana povijest, no tek spajanjem tvrtke DAT s proizvođačem automobilskih dijelova Tobata, u vlasništvu korporacije Nissan, došlo je do nastanka tvrtke koja je danas jedan od najvećih svjetskih proizvođača automobila.

Nissan je u velikom dijelu svoje povijesti proizvodio automobile pod imenom Datsun, naslijeđenim još iz vremena tvrtke DAT, a i danas se ponovo nagađa da bi mogli to ime revitalizirati kao neku jeftiniju podmarku.

Također u vlasništvu imaju i premium brend Infiniti, sve uspješniji i u Europi, a odavno etabliran na zahtjevnom američkom tržištu. Nissan blisko surađuje s francuskim Renaultom, na način da svaka od te dvije tvrtke ima dionički udio u drugoj. no onaj kojeg drže Francuzi efektivno im omogućuje kontrolu i vođenje Nissana.

Nedavno se priključio i Mitsubishi te je korporacija Renault-Nissan-Mitsubishi u 2018. prodala rekordnih 10,76 milijuna automobila.

Autor