IN MEMORIAM

Noel Cunningham-Reid, pobjednik 1000 km Nürburgringa 1957., umro 26. rujna 2017.

Völker-Richarz archive - Noel Cunningham-Reid (lijevo) i Tony Brooks
-

Noel Cunningham-Reid, potencijalno sjajni britanski vozač, što nikad nećemo moći stvarno utvrditi, rođen je 25. prosinca 1930. u Londonu…

Nastupao je samo nekoliko sezona i, uglavnom za upravljačem Aston Martina, postigao zapažene rezultate. Počeo se natjecati nakon što je 1955. kupio Cooper-Bristol, a već je prvim nastupima i pobjedama privukao pozornost Georgea Abecassisa, vlasnika marke HWM.

Sezona 1956. nije bila toliko uspješna, HWM nije imao auto za velike rezultate, no konzistentnost je privukla Rega Parnella, vođu trkaće momčadi Aston Martin da neiskusnom vozaču ponudi mjesto u tvorničkoj ekipi 1957.

Vrhunac sezone bilo je osvajanje 1000 km Nürburgringa u paru s velikim Tonyjem Brooksom, dok je nastup istog dvojca na Le Mansu završio nakon rijetke Brooksove pogreške i izlijetanja.

Nakon samo još nekoliko nastupa, krajem te sezone se povlači i posvećuje drugim zanimacijama, nevezanima za svijet utrka. No njegova prava fusnota u povijesti zbila se dok je još bio 11-godišnjak.

Otac Alec Cunningham-Reid (1895. – 1977.), zračni as u I. svjetskom ratu i ugledni konzervativni zastupnik u parlamentu, sklonio je obitelj daleko od ratom zahvaćene Europe, na mirne i idilične Havaje.

Majka Noela i starijeg brata Michaela bila je Ruth Mary Clarisse Ashley (1906. – 1986.), daljnja rođakinja britanske kraljevske obitelji, a sva djeca koja su imala veze s njom bila su evakuirana iz Velike Britanije tijekom rata, te se mali Noel 7. prosinca 1941. zatekao u Pearl Harboru.

Upravo je on probudio susjeda, mamurnog i mrzovoljnog novinara agencije United Press Franka Tremainea, kako bi ga obavijestio o napadu, a taj je poslao brzojav redakciji u San Francisco i prvi obavijestio svijet o početku rata na Pacifiku.

Noel Cunningham-Reid, pobjednik 1000 km Nürburgringa 1957., umro je 26. rujna 2017.

Autor