NUCCIO BERTONE

Nuccio Bertone (1914. – 1997.): čelnik obiteljske dizajnerske tvrtke, jedan od najvećih automobilskih dizajnera u povijesti…

Giuseppe ‘Nuccio’ Bertone (4. srpnja 1914. – 26. veljače 1997.) poznat je i površnijim poznavateljima automobilizma, kao jedan od sinonima za vrhunske kreacije u limu.

Njegova se uloga u povijesti automobilskog dizajna nije u tolikoj mjeri zasnivala na vlastitim kreacijama, koliko na fantastičnoj moći prepoznavanja i zapošljavanja najtalentiranijih mladih dizajnera na svijetu.

Tijekom zlatnog razdoblja tvrtke Bertone, od 1950-ih do 1970-ih, Franco Scaglione, Giorgetto Giugiaro i Marcelo Gandini utisnuli su neizbrisiv pečat na povijest i razvoj automobilskog dizajna, a sve pod firmom Bertone. Premda je gazda tvrtke zapravo pri rođenju 1914. kršten Giuseppe, zapravo ga nitko nikada nije nazivao tim imenom, za sve je bio i ostao Nuccio.

Napustio je školovanje kako bi se zaposlio u očevoj karoserijskoj radionici, čije je vođenje i preuzeo nakon II. svjetskog rata.

Ključni je trenutak u razvoju tvrtke bilo predstavljanje megauspješnog Alfa Romea Giulietta Sprint, modela za čiju su proizvodnju otvoreni novi, veliki tvornički pogoni, u kojima su otada sastavljani modeli čije je sklapanje zbog malih serija neisplativo matičnim proizvođačima.

Zahvaljujući Nucciovom vizionarstvu tvrtka koju je osnovao njegov otac održala se nakon njegove smrti, nije se pretvorila u oznaku razine opreme, kao Ghia na Fordovima, nego je nastavila poslovati u sektoru kojim se i proslavila, automobilskom dizajnu.

Nažalost, nije više bila u stanju plasirati napredne dizajnerske koncepte, kao 1950-ih i 1960-ih, te je donedavno živjela od izrade kabrioleta za Volvo i Opel, poslove je preuzeo Fiat, a na kraju je 2013. bankrotirala.

Slavno ime Bertone i dalje živi, jer je 2014. osnovana tvrtka Bertone Design, ali koja se ne bavi automobilskim, nego industrijskim dizajnom, iz drugih područja.

Autoportal No.1

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin