Nuccio Bertone, znameniti talijanski automobilski dizajner, preminuo 26. veljače 1997.

Nuccio Bertone (1914. – 1997.) poznat je čak i površnijim poznavateljima automobilizma, kao jedan od sinonima za vrhunske kreacije u limu…

Njegova uloga u povijesti automobilskog dizajna nije se zasnivala na vlastitim kreacijama, nego na fantastičnoj moći prepoznavanja i zapošljavanja najtalentiranijih mladih dizajnera na svijetu.

Tijekom zlatnog razdoblja tvrtke, od 1950-ih do 1970-ih, Franco Scaglione, Giorgetto Giugiaro i Marcelo Gandini utisnuli su neizbrisiv pečat na povijest i razvoj automobilskog dizajna, a sve pod firmom Bertone.

Premda je gazda tvrtke zapravo pri rođenju 1914. kršten Giuseppe, zapravo ga nitko nikada nije nazivao tim imenom, za sve je bio i ostao Nuccio. Napustio je školovanje kako bi se zaposlio u očevoj karoserijskoj radionici, čije je vođenje i preuzeo nakon drugog svjetskog rata.

Ključni je trenutak u razvoju tvrtke bilo predstavljanje megauspješnog modela Alfa Romeo Giulietta Sprint, modela za čiju su proizvodnju otvoreni novi, veliki tvornički pogoni, u kojima su otada sastavljani modeli čije je sklapanje zbog malih serija neisplativo matičnim proizvođačima.

Zahvaljujući Nucciovom vizionarstvu tvrtka koju je osnovao njegov otac nije se ugasila poput Touringa niti pretvorila u oznaku nivoa opreme na Fordovima, kao Ghia, nego nastavila poslovati u sektoru kojim se i proslavila, automobilskom dizajnu, zapošljavajući oko tri stotine ljudi.

Nažalost, nije više bila u stanju plasirati napredne dizajnerske koncepte, kao 1950-ih i 1960-ih, te je donedavno živjela od izrade kabrioleta za Volvo i Opel, poslove je preuzeo Fiat, a na kraju je 2013. bankrotirala.

Slavno ime Bertone i dalje živi, jer je 2014. osnovana tvrtka Bertone Design, ali koja se ne bavi automobilskim, nego industrijskim dizajnom, iz drugih područja.

Komentari