IN MEMORIAM

Nuccio Bertone, znameniti talijanski automobilski dizajner, umro 26. veljače 1997.

Giuseppe ‘Nuccio’ Bertone rođen 4. srpnja 1914. u Torinu, poznat je čak i površnijim poznavateljima automobilizma, kao jedan od sinonima za vrhunske kreacije u limu…

Njegova uloga u povijesti automobilskog dizajna nije se zasnivala na vlastitim kreacijama, nego na fantastičnoj moći prepoznavanja i zapošljavanja najtalentiranijih mladih dizajnera na svijetu. Tijekom zlatnog razdoblja tvrtke, od 50-ih do 70-ih, Franco Scaglione, Giorgetto Giugiaro i Marcelo Gandini utisnuli su neizbrisiv pečat na povijest i razvoj automobilskog dizajna, a sve pod firmom Bertone.

Premda je gazda tvrtke pri rođenju 1914. kršten kao Giuseppe, zapravo ga nitko nikada nije nazivao tim imenom, za sve je bio i ostao Nuccio. Napustio je školovanje kako bi se zaposlio u očevoj karoserijskoj radionici, čije je vođenje i preuzeo nakon drugog svjetskog rata. Ključni je trenutak u razvoju tvrtke bilo predstavljanje megauspješnog modela Alfa Romeo Giulietta Sprint

Za proizvodnju tog prijelomnog, kultnog coupea iz Milana otvoreni su novi, veliki tvornički pogoni, u kojima su otada sastavljani modeli čije je sklapanje zbog malih serija neisplativo matičnim proizvođačima. Zahvaljujući Nucciovom vizionarstvu tvrtka koju je osnovao njegov otac nije se ugasila poput tvrtke Touring, niti pretvorila u oznaku opreme na modelima Ford, kao Ghia.

Bertone je nego nastavio poslovati u sektoru kojim se i proslavio, automobilskom dizajnu, zapošljavajući oko 300 ljudi. Nažalost, nije više bila u stanju plasirati napredne dizajnerske koncepte, kao  50-ih i  60-ih te je posljednjih aktivnih godina u automobilskoj branši živjela od izrade kabrioleta za Volvo i Opel.

Poslove je 2000-ih preuze Fiat, a na kraju je 2013. tvrtka Bertone bankrotirala. Slavno ime Bertone i dalje živi, jer je 2014. osnovana tvrtka Bertone Design, ali koja se ne bavi automobilskim, nego industrijskim dizajnom, iz drugih područja.

Nuccio Bertone, znameniti talijanski automobilski dizajner, umro je 26. veljače 1997.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo