NA DANAŠNJI DAN

Prvi Oakland, preteča poznatijeg brenda Pontiac, isporučen 16. travnja 1908.

Foto: American Automobiles

Prvi automobil pod značkom Oakland proizveden je u gradu Pontiac (Michigan) i isporučen privatnom kupcu prije 114 godina…

Automobil Oakland proizveo je Edward Murphy, ugledni lokalni proizvođač kočija, a konstruirao Alanson Brush, prebjeg iz tvrtke Cadillac. Oakland nije dugo bio samostalan proizvođač. Već 1909., nakon što je Murphy umro, kupuje ga nezasitni William C. Durant.

Uključuje  ga u svoju gamu brendova, koja će postati slavna kao General Motors. Oakland će biti pozicioniran pri cjenovnom dnu, tik iznad najjeftinijeg brenda Chevrolet. U sklopu brenda General Motors Oakland je prosperirao…

Dugo je bio jedna od najprodavanijih automobilskih marki u SAD-U, a time i u svijetu. Sredinom 1920-ih godina GM je odlučio kreirati nekoliko novih marki, a jedna od njih je bila Pontiac, usko vezana s markom Oakland, ali nešto jeftinija.

Prodaja automobila Pontiac toliko je dobro išla, da je već 1931. odlučeno gurati samo  taj brand te je Oakland ugašen. I u našim je krajevima 1920-ih Oakland bila jedna od najpopularnijih marki.

Domaćim je ljubiteljima oldtimera dobro poznat i jedan preživjeli Oakland, koji je dugo bio skriven u Lici, a sad čeka restauraciju ili smještaj u neki muzejski prostor.