UGASLE MARKE

Oldsmobile, slavna američka tvrtka, 29. travnja 2004. proizvela posljednji automobil

1000 Logos
-

Oldsmobile Alero, rednog broja 35.229.218 i s potpisima 4500 radnika tvornice u Lansingu (Michigan), bio je i posljednji…

… model slavne marke Oldsmobile, tvrtka se pridružila tvrtkama Plymouth, Studebaker, De Soto, Hudson, Nash i ostalim ugaslim velikanima američke autoindustrije.

Nikada prije ni poslije nije se ugasila tako dugovječna automobilska tvrtka, koja je čovječanstvo zadužila s toliko inovacija, niti neka koja je proizvela toliko automobila, kao Oldsmobile.

Možda nama u Europi ime Oldsmobile i nije toliko značilo, ali oni su duže od stoljeća proizvodili automobile i stvarali američku povijest, pa i povijest automobilske industrije uopće, u svjetskim razmjerima.

Može se reći da je ova tvrtka izmislila tekuću traku za montažu automobila (Henry Ford će samo usavršiti taj koncept), prva kupcima naširoko ponudila automatski mjenjač, kromirane ukrase, zračne jastuke – a posredno čak i rock and roll!

Da, ‘Rocket 88’ Jackieja Brenstona (uz prateći band ozloglašenog Ikea Turnera) iz 1951, po mišljenju većine povjesničara prva je rock and roll pjesma uopće, a govori upravo o jednom legendarnom modelu Oldsmobilea.

Usprkos tome, njihovi su automobili uglavnom bili marketinški usmjereni na starije kupce, mirne, porodične ljude, a tvrtka je kronično patila od nedostatka jakog vizualnog identiteta, tako da ju je s novim tisućljećem General Motors, čiji je integralni dio bila od samog stvaranja korporacije, odlučio ugasiti.

Autor