NA DANAŠNJI DAN

Opel, jedan od najpoznatijih proizvođača automobila, osnovan 21. siječnja 1862.

Foto: Wix
-

Adam Opel AG je proizvodnju počeo šivaćim strojevima 1862. i biciklima 1886., a prvi je automobil proizveo 1898.

Opel od 1929. do 2017. posluje u sklopu američkog koncerna General Motors, kad ga kupuje francuski PSA, a od 2021. dio je koncerna Stellantis. Opel se proslavio modelima Olympia, Rekord, Kadett

Adam Opel, najstariji sin bravara Philippa Wilhelma Opela, 21. siječnja 1862. u Rüsselsheimu osniva tvrtku za proizvodnju velike tehnološke novotarije onog vremena, šivaćih strojeva. U brzoj ekspanziji proizvodni će se program širiti prvo na bicikle, jer su Adamovi sinovi redom bili veliki entuzijasti tog, u ono vrijeme, novog sporta, a 1898., tri godine nakon što je osnivač Adam Opel umro, i na automobile.

Tvrtka Adam Opel AG je brzo postala jedna od vodećih na njemačkom tržištu, a 1920-ih i Broj jedan, što ju je učinilo primamljivom američkoj korporaciji General Motors. Većiinski udio preuzimaju 1929. te u sljedećim dekadama Opel biva vodeća europska marka korporacije. Na našim će prostora ostati upamćeni po slavnim modelima Olympia, Kadett, koji je bio i prvi Das Auto i Rekord. Opel je zaslužan i za popularnost karavana u Europi, a ekspanziju je 1970-ih nastavio modelima Ascona i Manta.

Zanimljivo, kao da je Opel bio svojevrsno ‘prokletstvo’ za General Motors, jer 21. siječnja 2009., megakoncern iz Detroita, nakon što je punih osam desetljeća bio najveći proizvođač automobila na svijetu, gubi (slijed događaja pokazat će, za sva vremena) čelno mjesto. Tog je dana OICA, Međunarodna organizacija proizvođača automobila, službeno objavila da je tijekom 2008. najviše automobila i lakih gospodarskih vozila proizvela Toyota (8,97 milijuna), ispred GM-a (8,36 milijuna).

Nakon turbulentnog razdoblja početkom novog tisućljeća i velikih gubitaka, Opel je od američkog koncerna General Motors 2017. kupila francuska grupacija PSA. Od početkom 2021. Opel je u sastavu novog koncerna Stellantis, nastalog spajanjem grupacija PSA i FCA.

Autor