88. GODIŠNJICA

Park-O-Meter, prvi parkirni sat, ugrađen 16. srpnja 1935. u Oklahoma Cityju

okhistory.com - 21412.M48.2, Z. P. Meyers/Barney Hillerman Photographic Collection, OHS

Park-O-Meter, kojeg je izmislio Carl Magee, američki odvjetnik i publicist, s kazaljkom i skalom, aktivirao se kovanicom od pet centi za sat vremena parkiranja, odnosno s dvije na dva sata

Jedan od najuspješnijih istraživačkih novinara i izdavača, Carlton Cole ‘Carl’ Magee (1872. – 1946.), nakon što se 1927. preselio iz New Mexico u Oklahoma City, pokrenuo je Oklahoma News. Kao odvjetnik, 1933. uključio se u gradsku komoru za gospodarstvo i transport (Oklahoma City Chamber of Commerce Traffic Committee).

Lokalni poduzetnici su mu se žalili da im posao pada zbog manjka parkirnih mjesta, a istodobno mnoga su cijeli dan bila zauzeta jednim autom, bez realne potrebe. Slične su probleme imali i djelatnici njegove redakcije. Rodila se ideja o parkirnom satu, koji bi omogućavao parkiranje do dva sata, a aktivirao se kovanicama.

youtube/OETA

Potakao je sklapanje ugovora s University of Oklahoma. Kad to nije urodilo plodom, konstruirao je i patentirao vlastiti uređaj, kojeg je usavršio uz pomoć profesora H . G. Thuesena i Gerald Halea s Oklahoma Agricultural i Mechanical College.

Prvi takav uređaj, Park-O-Meter, postavljen je 16. srpnja 1935., u Oklahoma Cityju, na južnom uglu First Street i Robinson Avenue. Opremljen satnim mehanizmom na navijanje, s kazaljkom i skalom,  aktivirao se kovanicom od pet centi za sat vremena parkiranja, odnosno na dva sata s dvije.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo