NA DANAŠNJI DAN

Parni automobil Richarda Trevithicka 24. prosinca 1801. imao prvu vožnju

Bio je to prvi ikada zabilježen prijevoz putnika u motornom vozilu…

Često pogrešno podrazumijevamo kako su Gottlieb Daimler i Carl Benz pioniri automobilizma, zaboravljajući parni pogon, koji je obilježio 19. stoljeće. A na njegovom samom početku stoji jedan rijetko spominjani velikan, Richard Trevithick (1771. – 1833.)

Njegovom se najvećom zaslugom opravdano smatra dorađivanje koncepta parnog stroja Jamesa Watta. Trevithick je kreirao visokotlačni parni stroj, učinkovitiji, snažniji i lakši od Wattovog niskotlačnog.

Trevithickov je rad postavio temelje razvoju željeznice, ali i cestovnog prijevoza, ponajprije parnom cestovnom lokomotivom “Puffing Devil”, demonstriranom na Badnjak 1801. u britanskom mjestu Camborne.

Andrew Vivian uspješno je prevezao šest putnika zadanom trasom, koja je uključivala i uzbrdice. Bio je to prvi ikada zabilježen prijevoz putnika na parni pogon – kod Cugnotove demonstracije u Parizu u vozilu je bio samo on.

Nažalost, tijekom kasnijih testiranja, tri dana kasnije, vozilo se zapalilo i izgorjelo, no Trevithick je nastavio s testiranjima drugih vozila. Danas postoje replike ovog povijesno značajnog stroja.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo