IN MEMORIAM

Paul Pietsch, uspješni trkač i novinski magnat, umro 31. svibnja 2012.

Paul Pietsch, rođen 20. lipnja 1911. u njemačkom Freiburgu, velikan europskog automobilizma, trkaću je karijeru nadogradio iznimnim poslovnim uspjehom, stvorivši najsnažnije europsko carstvo automobilskog novinarstva…

Na slici (kolekcija Franco Zagari): Paul Pietsch u bolidu Maserati 4CM na Targa Florio, 22. svibnja 1938. (utrku nije završio)

Usto je Paul Pietsch bio prvi veliki vozač koji je poživio više od sto godina, kao i pretposljednji (posljednji je bio Heinz Brendel – Mercedes-Benz) preživjeli vozač legendarnih Srebrnih strijela iz 30-ih.

Počeo se natjecati 1932., a najveći su mu uspjesi bili pobjede na ledenim utrkama u Švedskoj. Na Velikim nagradama znao je postizati vrlo dobre rezultate, pa i postolja. Vozio je privatne bolide Bugatti, Alfa Romeo i Maserati, a 1935. je dobio priliku i u momčadi Auto Union iz koje će otići nakon što mu je momčadski kolega Achille Varzi preoteo suprugu Ilse.

Nakon II. svjetskog rata odvezao je tri utrke u Formuli 1, jednu čak za momčad Alfa Romeo, no tada je već bio posvećen izdavaštvu. Magazin Das Auto kojeg je pokrenuo postao je Auto Motor und Sport, a njegova Motor Presse Stuttgart najveća specijalizirana automobilska novinska kuća u Europi.

Paul Pietsch, uspješni trkač i novinski magnat, umro je 31. svibnja 2012.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo