IN MEMORIAM

Pedro Rodríguez, slavni meksički vozač, veliki kišni majstor, poginuo je 11. srpnja 1971.

Foto: Harald Bischoff

Pedro Rodríguez de la Vega, rođen 18. siječnja 1940. u Ciudad de Mexico, i njegov dvije godine mlađi brat Ricardo, krajem 1950-ih poput meteora pojavili su se na svjetskoj trkaćoj sceni…

Malo je dinamičnijih i upečatljivijih slika u povijesti fotografiranja automobilskih utrka od one s početka utrke izdržljivosti u Spa 1971. Dva bolida Porsche 917 u bojama Gulf namještaju se za ulazak u Eau Rouge, obuzeti žustrom borbom.

Po zgusnutim automobilima u daljini jasno nam je da je utrka tek počela i upravo je nevjerojatno koliku su prednost već stekla ova dva vozača. No ono što najviše impresionira očita je žustrina i nesmiljenost borbe dvojice vozača, koji se voze kotač uz kotač, jedva kojim centimetrom razdvojeni.

Poznajete li povijest utrka, vrlo ćete lako i bez guglanja pretpostaviti o kojoj je dvojici sjajnih, neustrašivih vozača riječ, to moraju biti Jo Siffert i Pedro Rodríguez. I obojica će poginuti prije isteka te 1971. godine.

Pedro Rodríguez de la Vega (1940. – 1971.), rođen na današnji 18. siječnja 1940. u Ciudad de Mexico, i njegov dvije godine mlađi brat Ricardo, krajem 1950-ih poput meteora su se pojavili na svjetskoj trkaćoj sceni, upisujući Meksiko na listu zemalja koje nam daju vrhunske vozače.

Ricardo je poginuo 1962., a Pedro je do kraja desetljeća stekao glas jednog od najboljih vozača utrka izdržljivosti. Vozio je mahom za Ferrari, ali je do najpoznatije pobjede, one na stazi Le Mans 1968., došao za upravljačem bolida Ford.

U Formuli 1 zabilježio je dvije pobjede, po jednu za Cooper i BRM, ali nikada nije imao prilike voziti konzistentno konkurentan bolid i pokazati pune mogućnosti. Smatran najboljim kišnim vozačem svog vremena, na vrhuncu karijere je 1970. i 1971., kad nastupa u moćnom Porscheu 917, kasnije izglasanim za najznačajniji trkaći automobil 20. stoljeća.

Osim borba sa Siffertom legendarna je i njegova pobjeda po kiši na utrci BOAC 1000 s čak pet krugova prednosti. Nažalost, Pedro Rodríguez, slavni meksički vozač, veliki kišni majstor, poginuo je 11. srpnja 1971. na njemačkom Norisingu, vozeći Ferrari 512 M.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo