IN MEMORIAM

Percy Shaw, izumitelj ‘mačjih očiju’, umro 1. rujna 1976.

Foto: Calderdale Museums

Romantična priča kaže kako je engleski izumitelj i poduzetnik Percy Shaw jedne noći vozio zavojitim putem u blizini rodnog Halifaxa i svjetlima obasjao mačku na ogradi uz cestu…

Svjetlo se odbilo od očiju mačke, što mu je pomoglo shvatiti kako cesta zavija i stoga nije sletio. Inspiriran time osmislio je princip tzv. ‘mačjih očiju’, malih reflektirajućih površina, na stupićima uz rub prometnice, koji pomažu vozačima da noću i pri slabijoj vidljivošću prate njenu putanju.

Percy Shaw je rođen 15. travnja 1890. u engleskom Halifaxu, West Yorkshire. Izum svjetlosno reflektirajućih elemenata za ceste  patentirao je 1934. te u Halifaxu osnovao tvrtku Reflecting Roadstuds Ltd. Proizvodnja prvih ‘mačjih očiju’ na svijetu počela je 15. ožujka 1935. Njegov se izum, pogotovo nakon ere zamračenja tijekom II. svjetskog rata, pokazao vrlo korisnim.

Izvedba prvih ‘mačjih očiju’ na engleskim cestama za obilježavanje središnje linije. Neke su još u funkciji

Reflektirajući stupići s ‘mačjim očima’ ugrađeni su uz mnoge ceste i ograde oko njih diljem svijeta. Percy Shaw je dobro unovčio svoju inovaciju te postao tipični britanski ekscentrični bogataš.

Pa ipak, kasnije se ispostavilo da je priča o mački kao inspiraciji najvjerojatnije bila samo marketinški trik, nastao nakon što je odlučeno da se izum nazove ‘mačje oči’.

Shaw je potkraj života potvrdio da je inspiraciju zapravo dobio iz odbljeska svjetala od tramvajskih tračnica. Što god bila istina, nema sumnje kako je riječ o izumu koji je spasio mnoge živote.

Percy Shaw, izumitelj ‘mačjih očiju’, umro je 1. rujna 1976.

Marketinški poster za ‘mačje oći’ iz 1937.

Autor

Preporučeni sadržaj