NA DANAŠNJI DAN

Peter Monteverdi, najpoznatiji švicarski proizvođač automobila, rođen 7. lipnja 1934.

Foto: monteverdi-book.ch

Švicarska nikada nije razvila značajniju automobilsku industriju, a od svih pokušaja najbliže je svjetskom uspjehu došao biznismen Peter Monteverdi…

Peter Monteverdi, rođen 7. lipnja 1934. u Binningenu na sjeveru Švoarske, obogatio kao uvoznik kultnih brendova Ferrari, Rolls-Royce, Bentley i BMW, a 1961. se, bez većeg uspjeha, okušao u Formuli 1.

Peter Monteverdi je još od početka 50-ih konstruirao trkaće i cestovne automobile, neke i prodavao pod značkom MBM, da bi 1967. ozbiljno zakoračio u svijet elegantnih gran turismo kupea modelom High Speed 375S, koji je imao lijep dizajn talijanske kuće Frua i pouzdan motor Chrysler 7.2 V8 snage 375 KS.

Nakon dvije godine Monteverdi se razilazi s Fruom i počinje suradnju s tvrtkom Fissore. Model 375 je redizajniran, dobio je i kabrioletsku i limuzinsku inačicu, a predstavljen je i spektakularni superautomobil Hai 450 SS (1970.), proizveden u samo nekoliko primjeraka. Tržište prestižnih automobila je 70-ih krahiralo, pa se Monteverdi okrenuo luksuznim doradama američkih terenaca i limuzina: Sierra, Safari i Sahara prodavali su se bolje od ranijih modela i održali Monteverdi do konačnog kraja 1984.

Pokušao se vratiti 1992. modelom Hai 650 F1, no nakon dva prototipa priča je završena. Peter Monteverdi, najpoznatiji švicarski proizvođač automobila, umro je 4. srpnja 1998., od raka.

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo