NA DANAŠNJI DAN

Philippe Bugalski, popularni francuski reli vozač, rođen 12. lipnja 1963.

Philippe Bugalski najveće je uspjehe postigao 1999., s dvije pobjede u svjetskom reli prvenstvu…

Philippe Bugalski je osvojio tri naslova francuskog prvaka, tridesetak pobjeda u nacionalnom i desetak u europskom prvenstvu, uz te dvije svjetske, u Kataloniji i na Korzici, obje u sezoni 1999., vozeći model Citroën Xsara Kit car.

Ugled Bugalskog 90-ih mu je donio ugled ponajboljeg svjetskog vozača asfaltnih relija, ali i jednog od onih koji su previše skloni zbog atraktivnosti i usijane glave pretjerati i izlijetanjem upropastiti dobar rezultat.

Beskompromisan stil donio mu je mnoštvo navijača, poput, recimo, Gallija u sljedećem desetljeću. Karizma koju je Philippe Bugalski imao upravo je nevjerojatna, kao i popularnost koju je imao u domovini.

Osim kratke avanture u timu Lancia (tko bi odolio brutalnoj Lancia Delta Integrale?) Bugalski je najveći dio karijere bio vezan za dva francuska proizvođača, Renault i Citroën.

Smatra se da su upravo te dvije pobjede, vozeći Xsara Kit car, bile prevaga da Citroën donese odluku o potpunom uključivanju u WRC natjecanje, no ondje za Bugalskog, koji se 2003. povukao, neće biti mjesta.

No umjesto nastupanja Bugalski se uključio u razvojni rad Citroënove momčadi i smatra se da je upravo njegov program testiranja u najvećoj mjeri pridonio razvoju nevjerojatne serije pobjedničkih automobila.

Usto je bio svojevrsni mentor i Loebu i drugim mlađim vozačima vezanima za Citroën.  Stoga je još tragičnije odjeknula vijest da je Bugalski poginuo 10. kolovoza 2012. u naponu snage, u dobi od samo 49 godine, u bizarnoj nesreći, pavši s hidraulične dizalice, s 15 metara visine.

Autor

Preporučeni sadržaj