IN MEMORIAM

Pierre Veyron, Bugattijev testni vozač, pobjednik Le Mansa 1939., umro 2. studenoga 1970.

Pierre Veyron (1903. – 1970.), prezimenom je danas poznat milijunima diljem svijeta, a dobar dio njih zna i da je Bugattijev superautomobil za novo tisućljeće dobio ime po nekom vozaču utrka…

Pierre Veyron, rođen 1. listopada 1903., bio je donedavno poznat samo zaljubljenicima u međuratne automobilske utrke, i to onima koji nisu opsjednuti samo Velikim nagradama. Zbunjenosti nema mnogo mjesta, premda je bilo mnogo uspješnijih natjecatelja koji su pobjeđivali Bugattijima na utrkama između dva rata, Pierre Veyron svakako je zaslužio počast koju je posthumno i neočekivano dobio.

Po profesiji inženjer, utrkama se počeo baviti 1930. na nagovor prijatelja, sjajnog trkača Alberta Diva. Nakon dvije godine nastupanja privatnim trkaćim automobilima Bugatti i Maserati, dobio je poziv snova: postao je tvornički testni i razvojni vozač tima Bugatti, a taj je položaj povezivao njegovu struku i hobi.

I kao privatnik i kao tvornički vozač ostvario je nekoliko dojmljivih pobjeda u klasi, a trenutak slave došao je 1939., kad mu je partner bio mnogo poznatiji Jean-Pierre Wimille. U paru je za Bugatti osvojio drugu i posljednju pobjedu na utrci 24 sata Le Mansa.

Dakako, jedna od posebnih edicija današnjeg Veyrona nazvana je po Wimilleu.

U ratu je bio pripadnik Pokreta otpora, za što je i odlikovan, a kasnije se uglavnom posvetio vođenju vlastite tvrtke, koja se bavila tehnologijom vađenja nafte, premda je i nakon rata nastupio na ponekoj utrci.

Pierre Veyron je umro 2. studenoga 1970.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin