VAŽAN TEMELJ GM-A

Pontiac (1926. – 2010.): legendarna marka, dio General Motorsa i američkog sna

Kad je 27. travnja 2009. General Motors najavio gašenje Pontiaca, jedne od legendarnih američkih automobilskih marki i integralnog dijela priče o američkom snu, reakcije su bile žestoke…

Skupina prodavača pokušala je nagovoriti General Motors da im prepusti marku, kako bi je pokušali održati na životu, no sve je bilo uzalud – 25. studenog 2009 s proizvodne je trake sišao zadnji američki Pontiac, a mjesec dana kasnije u Južnoj Koreji je proizveden i posljednji primjerak za kanadsko tržište.

Tvrtka je službeno ugašena 31. listopada 2010. Nestanak Pontiaca bio je dio velikog čistilišta američkih marki koje se odvija u posljednjih 20-ak godina: u vječna lovišta otišli su i Oldsmobile, Plymouth, Mercury, Geo, Hummer… Reorganizacija Velike trojke nije prošla bez žrtava.

Pontiac je stvoren 1926., isprva kao model unutar Oakland game, a nedugo potom i kao zasebna marka. Ključni doprinos priči o razvoju američkih automobila dao je 1960-ih pod vodstvom Johna Z. De Loreana.

Upravo je Pontiac GTO bio prvi automobil legendarne ere ‘muscle cars’ modela, a tek malo iza legende o tom automobilu cijeni se i ona o Pontiac Firebirdu, bratu blizancu Chevrolet Camara, omiljenom prijevoznom sredstvu Burta Reynoldsa u filmu ‘Smokey i bandit’.

Pontiac je 1980-ih opet probio granice nudeći Fiero, sportski dvosjed sa središnje smještenim motorom, pravi presedan za Detroit. Nakon toga je nažalost uslijedila silazna putanja simbolizirana modelom Aztek, po mnogima najružnijim vozilom koje je ikada doživjelo serijsku proizvodnju.

foto: YouTube (screenshot)

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin