NA DANAŠNJI DAN

Pontiac: 21. prosinca 1926. General Motors registrirao slavni brend

Premda su prve kočije brenda Pontiac na tržište izišle još krajem 19. stoljeća, a automobili samo nekoliko godina potom, do sredine 1920-ih sve je već zaboravljeno…

Tvrtka se odavno udružila s uspješnijom Oakland, prestala proizvodnju pod brendom Pontiac i završila pod kapom koncerna General Motors. Čelništvo tvrtke u Detroitu odlučio je kapitalizirati tu baštinu te je 21. prosinca 1926. General Motors registrirao brend Pontiac.

Automobili pod tim imenom gotovo su se odmah počeli prodavati bolje od modela Oakland, i ta će tvrtka 1933. biti ugašena. Predratni modeli Pontiac ni po čemu se nisu isticali, bili su malo snažniji, bolje opremljeni i skuplji od automobila Chevrolet, a istu će ulogu nastaviti i u prvim godinama nakon rata.

Tek će model Bonneville s direktnim ubrizgavanjem 1957. najaviti novu ulogu Pontiaca unutar koncerna, kao proizvođača modela s izraženim sportskim štihom i dobrim performansama. Vrhunac tug uzleta bio je model Pontiac GTO iz 1964., koji je otpočeo rat konjskih snaga i čuvenu Muscle Car eru, možda i najobožavanije razdoblje američkog automobilizma.

Još je veći kult postigao sportski model Pontiac Firebird, koji će čak kroz nekoliko inkarnacija ostati simbol nesputanog američkog stila i divljih jurnjava ravnicama, zahvaljujući filmovima kao što je Smokey i bandit i seriji Knight Rider. Vrijedi spomenuti i Fiero iz 1980-ih, hrabar izlet u vode dvosjeda sa središnje smještenim motorom. No nakon 1980-ih počela su lutanja i kriza identiteta, a dno dna bio je Pontiac Aztec, po mnogima najružniji automobil ikada proizveden.

Na kraju se uz Saturn, Hummer i Saab i Pontiac našao na listi žrtava, brendova za odstrel žrtvovanih u procesu restrukturiranja GM-a i povlačenja izdašnih kredita Obamine administracije. Otklonjene su ponude za preuzimanje brenda i Pontiac je ugašen. Posljednji su automobili proizvedeni 2009., a prodajni saloni zatvoreni godinu potom.

Pogledajte zanimljiv video o krahu slavne marke Pontiac:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin