NA DANAŠNJI DAN

Porsche 356, prvi automobil slavne marke, proizveden 8. lipnja 1948.

Foto: Porsche
-

Prvih pedesetak primjeraka produkcijskog modela Porsche 356, proizvedeni su u koruškom mjestu Gmünd, gdje se i danas nalazi sjajan privatni Porscheov muzej…

Ferdinand Porsche prvi je automobil konstruirao još 1900., a u sljedećih pola stoljeća nebrojenim se drugim konstrukcijama upisao u povijest automobila, kao jedna od najznačajnijih osoba ikada u tom segmentu industrije.

Pa ipak, tek je 1948. neki automobil službeno ponio i ime Porsche (premda neki izvori smatraju predratni Type 64 prvim Porscheom). Za taj je automobil, poznat jednostavno kao No. 1, a ponegdje i, poprilično pogrešno, kao 356/1, zapravo odgovoran sin Ferry Porsche, uz dizajn Erwina Komende, no kako je mehaničku osnovu predstavljao Volkswagen, konstrukcijski je ipak sve ostalo unutar porodice.

Čija glava je većinu vremena utrošenog na razvoj koncepta provela u francuskom zatvoru, zbog konstrukcijskog oblikovanja Adolfove ratne mašinerije. Upravo iz tog razloga nakon rata se obitelj Porsche povukla u rodnu Austriju, gdje su bili manje upadljivi.

I Porsche No. 1, kao i prvih pedesetak primjeraka produkcijskog modela Porsche 356 proizvedeni su u koruškom mjestu Gmünd, gdje se i danas nalazi sjajan privatni Porscheov muzej. Porsche No.1 bio je roadster sa središnje smještenim motorom i aluminijskom karoserijom, pokretan Volkswagenovim motorom, pojačanim na 40 KS.

Nakon što mu je dodijeljena koruška registarska oznaka K45-286 (koju automobil, izložen u Porscheovom muzeju, ali onom u Stuttgartu, kamo je proizvodnja nakon samo dvije godine i prebačena, nosi i danas), prvi je Porsche izašao u prvu vožnju osmog lipnja 1948.

Za serijsku proizvodnju, zbog smanjenja troškova i jednostavnosti proizvodnje, motor je prebačen iza stražnje osovine, ubačen par stražnjih sjedala, a aluminijska karoserija zamijenjena je čelikom nakon preseljenja tvrtke u Njemačku.

Autor