MERCEDES

23. studenoga 1900. nastao Mercedes

Foto: Mercedes-Benz
-

Po želji Emila Jelineka, austrougarskog konzula, prodavača i vozača, Daimler je sportski auto imenovao po njegovoj kćeri. Prvi Mercedes, model 35 HP, 23. studenog 1900. krenuo je na prvu probnu vožnju, u njemačkom Cannstattu

Emil Jellinek, austrougarski konzul i uspješan prodavač automobila na Azurnoj obali, na utrci u Nici 1899. doživio nesreću je koja ga je navela na razmišljanje o upravljivijem i snažnijem trkaćem automobilu.

Iste je godine, drugog travnja, telefonirao je (tada je to bio statusni simbol) Daimlerovom glavnom konstruktoru Wilhelmu Maybachu i iznio mu svoje zamisli. Na osnovi njih Maybach je izradio automobil koji će premijeru doživjeti godinu dana kasnije, opet na utrci u Nici.

Nekoliko sati kasnije, Jellinek je opet nazvao, ovaj puta s prijedlogom da automobil dobije ime po njegovoj kćeri Mercedes. Njeno je pravo ime bilo Adrienne Manuela Ramona Jellinek, ali su je svi zvali Mercédès, a otac je vjerovao da to ime donosi sreću, pa je svašta nazvao njenim nadimkom, od vile do automobila.

Prvi je Mercedes na današnji dan prije 119 godina izvezen na prvu probnu vožnju u njemačkom Cannstattu. Jellinek je odmah i naručio 36 automobila (otprilike trećinu tadašnje godišnje proizvodnje Daimlera), uz uvjet da novo vozilo i službeno dobije ime po njegovoj tada 10-godišnjoj kćeri.

 

Uostalom, Jellinek je ponekad i na utrkama nastupao koristeći njen nadimak kao pseudonim. Prvi je Mercedes 35 HP bio toliko uspješan da su u Daimleru odlučili iskoristiti taj uspjeh i preuzeti ime za označavanje čitave game modela, dok je sam Jellinek uključen u upravni odbor tvrtke.

Tako je gotovo slučajno, iz praznovjerja, stvoreno jedno od najpoznatijih globalnih automobilskih imena i jedan od općenito najprepoznatljivijih industrijskih brendova na svijetu, kojeg je Daimler službeno registrirao 23. lipnja 1901.

Drugi dio imena (Mercedes-Benz) najpoznatije i najjače automobilske marke na svijetu nastao je 1926. Tada se tvrtka koju je 1890. osnovao Gottlieb Daimler, jedan od pionira autoindustrije, ujedinjuje s tvrtkom Benz & Cie., koju je 1879. utemeljio Carl Benz, konstruktor prvog dvotaktnog motora (1879.) i prvog automobila (1886).

Nastao je Daimler-Benz AG (današnji Daimler AG), a marka automobila postaje Mercedes-Benz.

Autor