NAFTNA KRIZA

Najveća naftna kriza počela 17. listopada 1973., cijena nafte porasla 70 posto

Foto: Screenshot, YouTube

11 dana nakon što su Sirija i Egipat napali Izrael i počeli Yom Kippurski rat, arapske zemlje, pod okriljem organizacije OPEC, pokrenule su embargo na prodaju nafte državama koje su podržavale Izrael…

Preko noći cijena nafte porasla je za čak 70 posto, a u manje od godinu dana doseći će iznos četverostruki od onog na početku rata. Posljedice će biti nesagledive na oblikovanje današnje društvene stvarnosti, no malo je poznato da je sve skupa bila poprilična farsa.

Primarni cilj embarga su bile SAD, no one su iz arapskih zemalja tada ionako uvozile samo 12% potrebne nafte, a Saudijska Arabija, premda najglasniji zagovornik embarga, nikada nije prestala isporučivati naftu Amerikancima.

Europske zemlje i Japan našle su se u mnogo gorem položaju, jer je njihovo gospodarstvo jako ovisilo o arapskoj nafti. Nestašice i racionalizacije goriva u Americi bile su uglavnom posljedica lihvarskih želja svih uključenih u proces za dodatnom zaradom, a simptomatično je da cijene nikada nisu vraćene na stari nivo ni nakon što je 1974. kriza završila.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo