120. ROĐENDAN

Firestone, slavna američka gumarska tvrtka, osnovana 3. kolovoza 1900.

Kad je Henry Ford 1908. odabrao gume Firestone za ugradnju na Ford Model T, preko noći je učinio ovu tvrtku iz Akrona, u američkoj saveznoj državi Ohio, najvećim svjetskim proizvođačem automobilskih guma…

Razumljivo, jer je više od pola svih automobila na svijetu 1910-ih otpadalo na Ford Model T. Akron je, inače, bio sjedište američke gumarske industrije, ondje su osim tvrtke Firestone, osnovane na današnji prije 120. godina, bili ili još uvijek jesu smješteni i Goodrich, General Tire i Goodyear.

Industrijski je grad dao svijetu i nekoliko sjajnih rock and roll izvođača, od Devo preko Chrissie Hynde do The Black Keys. No, vratimo se Firestoneu, tvrtka se u poslovanju uvijek izrazito orijentirala na domicilno tržište, što je negativno utjecalo na njeno poslovanje izvan SAD.

Danas je stoga u Europi Firestone gotovo nepoznat, a odavno i nije samostalan, nego pod kontrolom japanskog Bridgestonea. Kao ukleta, ova tvrtka je upletena u najveće skandale u povijesti gumarske industrije.

U najgorem od njih, 1970-ih su morali opozvati sedam milijuna guma modela 500, prve radijalne gume koju su proizveli, a čija  je pogrešna konstrukcija uzrokovala 34 dokazana smrtna slučaja.

Na samom prijelazu tisućljeća izbio je podjednaki skandal s učestalim prevrtanjima modela Ford Explorer, samo su brojke bile šest i pol milijuna opozvanih guma i 41 smrtni slučaj, a odgovornost raspodijeljena između tvrtki Firestone i Ford.

Kao gorki šlag na torti, osim s tim opozivima koji su dramatično narušili ugled tvrtke, Firestone je suočen i s ozbiljnim optužbama za dječji rad na plantažama kaučuka u Liberiji, a posebno peče dokazana bliskost s režimom Charlesa Taylora, jednog od najgorih zločinaca u novijoj povijesti čovječanstva.

U zamjenu za zaštitu i nesmetano poslovanje Firestone je Tayloru plaćao višemilijunske iznose, a neki su od njegovih najgorih pohoda počinjali s posjeda tvrtke.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin