Firestone, slavna američka gumarska tvrtka, osnovana 3. kolovoza 1900.

Kad je Henry Ford 1908. odabrao gume Firestone za ugradnju na Ford Model T, preko noći je učinio ovu tvrtku iz Akrona, u američkoj saveznoj državi Ohio, najvećim svjetskim proizvođačem automobilskih guma…

Razumljivo, jer je više od pola svih automobila na svijetu 1910-ih otpadalo na Ford Model T. Akron je, inače, bio sjedište američke gumarske industrije, ondje su osim tvrtke Firestone, osnovane na današnji prije 120. godina, bili ili još uvijek jesu smješteni i Goodrich, General Tire i Goodyear.

Industrijski je grad dao svijetu i nekoliko sjajnih rock and roll izvođača, od Devo preko Chrissie Hynde do The Black Keys. No, vratimo se Firestoneu, tvrtka se u poslovanju uvijek izrazito orijentirala na domicilno tržište, što je negativno utjecalo na njeno poslovanje izvan SAD.

Danas je stoga u Europi Firestone gotovo nepoznat, a odavno i nije samostalan, nego pod kontrolom japanskog Bridgestonea. Kao ukleta, ova tvrtka je upletena u najveće skandale u povijesti gumarske industrije.

U najgorem od njih, 1970-ih su morali opozvati sedam milijuna guma modela 500, prve radijalne gume koju su proizveli, a čija  je pogrešna konstrukcija uzrokovala 34 dokazana smrtna slučaja.

Na samom prijelazu tisućljeća izbio je podjednaki skandal s učestalim prevrtanjima modela Ford Explorer, samo su brojke bile šest i pol milijuna opozvanih guma i 41 smrtni slučaj, a odgovornost raspodijeljena između tvrtki Firestone i Ford.

Kao gorki šlag na torti, osim s tim opozivima koji su dramatično narušili ugled tvrtke, Firestone je suočen i s ozbiljnim optužbama za dječji rad na plantažama kaučuka u Liberiji, a posebno peče dokazana bliskost s režimom Charlesa Taylora, jednog od najgorih zločinaca u novijoj povijesti čovječanstva.

U zamjenu za zaštitu i nesmetano poslovanje Firestone je Tayloru plaćao višemilijunske iznose, a neki su od njegovih najgorih pohoda počinjali s posjeda tvrtke.

Komentari