POVIJEST REKLAME ZA AUTOMOBIL

Prvi automobilski oglas objavio američki Winton Motor Carriage 30. srpnja 1898.

-

Jedan od pionira američke autoindustrije za 1000 dolara oglasio je prodaju motorizirane kočije snage 10 KS koja je postizala 54 km/h…

Automobil su smislili i njegove tehničke osnove postavili Nijemci. Francuzi su ga razvili, pretvorili u popularno prijevozno sredstvo i smislili auto utrke. A onda su došli Amerikanci i počeli ga prodavati i oglašavati.

Tehnički gledano, Alexandar Winton bio je Škot, no nakon selidbe u SAD 1897. osnovao je tvornicu automobila Winton Motor Carriage, u proljeće sljedeće godine prodao prvi automobil nekom kupcu, a 30. srpnja 1898. u časopisu Scientific American objavio reklamu u kojoj je ponudio svoj automobil kupcima po cijeni od točno tisuću dolara.

Ništa čudno, reći ćete, pa svi proizvođači oglašavaju svoje automobile. Istina, no netko je morao biti prvi, a taj je Wintonov oglas najranije zabilježeno oglašavanje nekog automobila.

Začetak jedne čitave marketinške grane, rekli bismo. Prvi automobil bila je motorizirana kočija s 1-cilindrašem snage 10 KS, koja je postizala 54 km/h. Kako bi razuvjerio one koji su sumnjali u pouzdanost Wintonovog ‘čuda na kotačima’ napravio je test izdržljivosti na dionici od 1300 km, od Clevelanda so New Yorka. Oglašavanje je pomoglo da proda 22 primjerka.

Kasnije je Winton nastavio sve do 1924. proizvoditi automobile, no cinici bi rekli da je najviše zadužio svijet time što je kupac James Ward Packard zbog nezadovoljstva pobjesnio i odlučio napraviti bolji automobil od njega.

Kasnije je to, doduše na polju utrka, napravio i Henryju Fordu. No neovisno o tome jesu li drugi bili uspješniji i bolji, Winton je jedan od istinskih automobilskih pionira, a u oglašavanju i prvi uopće.

Autor