NA DANAŠNJI DAN

1. siječnja 1904. u Velikoj Britaniji uveden prvi Zakon o sigurnosti prometa na cestama

Motor Car Act 1903, prvi sklop obvezujućih propis u cestovnom prometu, stupio je na snagu prije 118 godina u Velikoj Britaniji. Propisani su registracija vozila, vozačke dozvole, ograničenje brzine i savjesna vožnja…

U Velikoj Britaniji je 1. siječnja 1904. stupio na snagu Motor Car Act 1903, sklop obvezujućih propis u cestovnom prometu. Propisivao je registraciju motornih vozila i pribavljanje vozačke dozvole kod lokalnog institucije za cestovni promet. Godišnja prometna dozvola za automobil koštala je 1 funtu, dozvola za motocikl 5 šilinga, a vozila su trebala imati registracijske oznake na istaknutom mjestu. Prve registracijske oznake sastojale su se od jednog slova i jednog broja.

Vozačke dozvole izdavale su se uz plaćanje takse od pet šilinga, a vozački ispit tada nije bio potreban. Zakon je također podigao ograničenje brzine na 20 milja na sat (32 km/h) ili 10 milja na sat (16 km/h) u naseljima i uveo visoke kazne za prekoračenje brzine i nesavjesnu vožnju. Uvedene su i prve kazne za vožnju neregistriranih vozila.

Prva registarska oznaka za cestovna motorna vozila u Velikoj Britaniji sastojala se od jednog slova i jedne brojke