IN MEMORIAM

Ralph DePalma, pobjednik dvije tisuće utrka, umro 31. ožujka 1956.

Mercedes-Benz

Raffaele ‘Ralph’ De Palma, rođen 18. prosinca 1882. u južnotalijanskom gradu Biccari, jedan je od najvećih vozača rane epohe autoutrka, uvršten u International Motorsports Hall of Fame…

Ralph DePalma je 1915. osvojio Indianapolis 500. U karijeri dugoj tri desetljeća pobijedio je u 2557 utrka od 2889 u kojima je sudjelovao. Od nagrada je zaradio više od milijun i pol dolara, u današnjem ekvivalentu većem od 50 milijuna dolara. Objašnjenje tih nevjerojatnih brojki je jednostavno  – utrke u SAD-u obično bile su razmjerno kratke i održavalo ih se po nekoliko u jednom danu.

A Ralph DePalma je bio i sjajan vozač i dovoljno imućan da si uvijek osigura najbolji automobil i sve potrebne dijelove, što mnogi konkurenti nisu mogli. Rođen je 1882. na jugu Italije, a obitelj  mu se 1893. preselila u SAD, gdje se zarana oduševio utrkama bicikala, a kasnije prešao na motocikle, pa na automobile.

Već je potkraj prvog desetljeća 20. stoljeća Ralph DePalma je počeo pobjeđivati i osvajati prvenstva. Legendarni su bili njegovi dvoboji s Barneyjem Oldfieldom. Zanimljivo je da je utrku koja je tada tek počinjala, a postat će najveća u SAD, Indy 500, osvojiti samo jednom, 1915., za upravljačem bolida Mercedes.

Okušao se i u Europi, gdje je s Ballotom završio drugi na VN Francuske 1921., iza bolida Duesenberg, kojeg je vozio Jimmy Murphy, a gosti iz SAD-a su (premda je DePalma uvijek nastupao pod talijanskom zastavom) posramili europsku konkurenciju.

Na utrkama u SAD i Kanadi nastupao je i neumorno ih osvajao sve do povlačenja 1936. Ralph DePalma, pobjednik dvije tisuće utrka, umro je 31. ožujka 1956.

Autor

Preporučeni sadržaj