NA DANAŠNJI DAN

Raymond Lévy, čelnik Renaulta od 1987. do 1992., rođen 28. lipnja 1927.

Foto: Renault
Foto: Renault

Raymond Lévy bio je kratko na čelu francuske tvrtke, ali je oštrim rezovima i strateškim promjenama postao ključan za pretvaranje kroničnog bolesnika u jednu od vodećih svjetskih korporacija…

Raymond Lévy rođen je 28. lipnja 1927. u Parizu. Nakon nekoliko desetljeća rada u naftnoj korporaciji Elf Aquitaine te na čelu metalurškog diva Usinora, postavljen je na mjesto čelnika Renaulta, nakon što je njegov prethodnik Georges Besse ubijen u atentatu.

U dvije godine na čelu, Besse je započeo neke promjene, no državna je tvrtka i dalje bila u velikim financijskim dubiozama. Upravo će oštri rezovi i strateške promjene pod Levyjevim vodstvom biti ključni elementi pretvaranja kroničnog bolesnika u jednu od vodećih svjetskih korporacija.

Nije se libio javno pričati o problemima koje ima sa službenim Renaultom 25, koji bi svakih nekoliko mjeseci završio na servisu. Uveo je rigoroznu kontrolu kvalitete i natjerao djelatnike da uče od japanske organizacije rada.

Upravo su modeli Renault 19 i prvi Renault Clio, predstavljeni za njegovog vodstva, bili značajan kvalitativni iskorak i donijeli uspjeh na zahtjevnim sjevernoeuropskim tržištima. Shvatio je važnost dizajna te je pod njegovim vodstvom Patrick Le Quément ušao u upravni odbor tvrtke. Bez milosti je sasjekao i posljednje veze s AMC-om i američkim tržištem, gdje je Renault samo gomilao gubitke.

Pokušao je ojačati tvrtku kupovinom tvrtki Škoda i Volvo, no oba su projekta propala. Raymond Lévy se 1992., po sili zakona morao povući, jer je dosegao dob za umirovljenje, no nastavio se baviti poslom i lokalnom politikom. Umro je 18. listopada 2018.

Autor

Preporučeni sadržaj