Raymond Lévy – čelnik Renaulta od 1987. do 1992., rođen 28. lipnja 1927.

Raymond Lévy (1927. – 2018.) – premda je bio kratko na čelu francuske tvrtke, oštrim je rezovima i strateškim promjenama postao ključan za pretvaranje kroničnog bolesnika u jednu od vodećih svjetskih korporacija…

Nakon nekoliko desetljeća rada u naftnoj korporaciji Elf Aquitaine te na čelu metalurškog diva Usinora, Levy je postavljen na mjesto čelnika Renaulta, nakon što je njegov prethodnik Georges Besse ubijen u atentatu.

U dvije godine na čelu, Besse je započeo neke promjene, no državna je tvrtka i dalje bila u velikim financijskim dubiozama. Upravo će oštri rezovi i strateške promjene pod Levyjevim vodstvom biti ključni elementi pretvaranja kroničnog bolesnika u jednu od vodećih svjetskih korporacija. Nije se libio javno pričati o problemima koje ima sa službenim Renaultom 25, koji bi svakih nekoliko mjeseci završio na servisu.

Uveo je rigoroznu kontrolu kvalitete i natjerao djelatnike da uče od japanske organizacije rada. Upravo su modeli Renault 19 i prvi Renault Clio, predstavljeni za njegovog vodstva, bili značajan kvalitativni iskorak i donijeli uspjeh na zahtjevnim sjevernoeuropskim tržištima.

Shvatio je važnost dizajna i promovirao Patricka Le Quementa u upravni odbor tvrtke. Bez milosti je sasjekao i zadnje veze s AMC-om i američkim tržištem, gdje je Renault samo gomilao gubitke.

Pokušao je ojačati tvrtku kupovinom Škode i Volva, no oba su projekta propala. 1992. se po sili zakona morao povući, jer je dosegao dob za umirovljenje, no nastavio se baviti poslom i lokalnom politikom.

Umro je 18. listopada 2018.

Komentari