IN MEMORIAM

Reeves Callaway, američki čarobnjak turbopunjača, umro 11. srpnja 2023.

Callaway Cars

Reeves Callaway je karijeru počeo u kartingu i želio postati trkač, a proslavio se tuniranjem uz pomoć  turbopunjača. Njegova Chevrolet Corvette Twin Turbo postizala je 410 km/h

Ely “Reeves” Callaway III rođen je 22 studenoga 1947. u Bryn Mawru, Pennsylvania, a odrastao u Darienu, Connecticut. Njegov otac, Ely Callaway, osnovao je tvrtku Callaway golf, jednog od vodećih svjetskih proizvođača palica za golf.

Kao klinac utrkivao se kartingom, a 1973. osvojio prvenstvo SCCA Formule Vee. Do 1976. bio je instruktor u Bob Bondurant School of High Performance Driving. Nakon što njegova profesionalna trkaća karijera nije uspjela, posvetio se modificiranju automobila. Njegov prvi proizvod, komplet turbopunjača za BMW 320i (E21) izazvao je dovoljno interesa da navede Callawaya da pokrene Callaway Cars iz svoje garaže u Old Lymeu, Connecticut 1977.

Ubrzo je počeo nuditi setove performansi za druge automobile. Bilo je to doba kada je turbo bila magična riječ koja će, činilo se, omogućiti obaranje svih granica, pa je logično da su upravo turbopunjači postali predmet Callawayevog interesa. Reeves Callaway je tvrtku Callaway Cars, Inc. osnovao je 1977., a veliki proboj nastupio je kada mu je 1983. Alfa Romeo naručio razvoj turbo verzije coupea GTV6.

Kasnije će uglavnom raditi u suradnji s tvrtkom Chevrolet i postati svjetski poznat kao majstor za dorađivanje Chevrolet Corvette, no surađivat će i s tvrtkom Aston Martin, dorađivati Range Rover, raditi za tvrtke Mazda i Holden.  Najpoznatiji je Callawayev cestovni uradak bila Twin Turbo Corvette, (1987. – 1991.,) posebice eksperimentalni Sledge Hammer, kojim je John Lingenfelter na stazi Transportation Research Centera u državi Ohio postigao brzinu od 410 km/h.

Specijalnost tvrtke ipak su postali trkaći automobili, pa je nekoliko modela Corvette Callaway prilagođavao pravilima GT2 i GT3 klase i s njima iznimno uspješno nastupao na 24 sata Le Mansa i drugim utrkama u tim kategorijama. Zajedno s trkaćim inačicama Dodge, prvenstveno Dodge Viper, ‘primitivni’ su Amerikanci nastavili posramljivati europsku sofisticiranu egzotiku na trkaćim stazama, a Reeves Callaway je među najzaslužnijim ljudima za to.

Usto se okušao i u proizvodnji vlastitih automobila, C12 i C16, koji su bazirani na dorađenoj mehanici Corvette, ali vizualno imaju vrlo malo dodirnih točaka s njom. Bio je aktivan u branši do kraja života.

Reeves Callaway, američki čarobnjak turbopunjača, umro je 11. srpnja 2023.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo