NA DANAŠNJI DAN

Reliant: britanska marka prvo vozilo isporučila 2. lipnja 1935.

Reliant, mala tvornica smještena sjeverno od Birminghama desetljećima je prkosila neumitnoj sudbini i pritom postala svojevrsno englesko nacionalno blago…

Proizveli su više od pola milijuna automobila, a iznenađujući ih je broj još i danas u pogonu. Na Otoku su nerijetko predmet viceva i dobronamjerne sprdnje, ali imaju i sve jaču scenu poklonika, a širom svijeta su poznati zbog serije ‘Mućke’.

Još 1930-ih su počeli s modelima na tri kotača, koji su mogli biti voženi samo na dozvolu za motocikl. Takvi modeli ostali su im forte do kraja, no priključili su im i one s četiri kotača, laka komercijalna vozila i uspješnu seriju sportskih modela pod nazivom Scimitar.

Uspješne serije Regal, Rialto i Robin nadopunio je 1975. Kitten, koji je imao kotač više. Sportski Sabre iz 1961. razvijen je za izraelsko tržište, a suradnja s dizajnerskom kućom Ogle dovela je do Scimitra.

Zanimljivo, tvrtka nikada nije propala, usprkos nekoliko promjena vlasništva, samo su prestali s proizvodnjom vlastitih modela i od 2002. se posvetili uvozu i prodaji mikroautomobila drugih proizvođača.

Posljednje je primjerke Robina proizvela tvrtka Sudbury Plastics, a bili su luksuzno opremljeni i koštali više od 10.000 funti! Usprkos tome, kultni je status osigurao veliku navalu kupaca za te završne modele.