TALIJANSKI AS IZ SJENE

Riccardo Patrese, dugogodišnji vozač Formule 1, rođen 17. travnja 1954.

Najviše utrka u povijesti Formule 1 vozio je Rubens Barrichello – 323, slijede Kimi Räikkönen 313, Fernando Alonso 312, Michael Schumacher 307, Jenson Button 306 i Felipe Massa 269. Sedmi na ‘vječnoj listi’ je Riccardo Patrese, pouzdan, ali nespektakularan talijanski vozač iz Padove…

Foto: Stuart Seeger

Kad se pojavio u svjetskom prvenstvu 1977, u momčadi Shadow, i sljedeće godine u njihovoj odbjegloj ‘podružnici’ Arrows izgledao je kao snažan kandidat za budućeg svjetskog prvaka. Nekoliko sjajnih vožnji ipak je ostalo u sjeni incidenta u Monzi 1978., u kojem je poginuo Ronnie Peterson.

Patrese nepravedno optužen za izazivanje masovnog sudara na startu utrke. Još nekoliko sezona u Arrowsu nekako su razblažile njegovu reputaciju. Do kraja iznimno duge karijere postat će cijenjen kao veliki profesionalac, sjajan razvojni vozač i dobar broj dva u momčadi, uz neku od superzvijezda.

Posebno su ga cijenili Bernie Ecclestone i Frank Williams, pa će u njihovim momčadima provesti najveći dio karijere. Premda je u čak 257 nastupa (dugo rekordnih) do pobjede došao samo šest puta, Patrese je vrlo uspješan vozač koji je sezonu 1992. završio kao drugi u poretku vozača, dok je 1989. i 1991. bio treći.

Nije bio spektakularno brz, ali ni sklon incidentima, tako da je marljivim prikupljanjem bodova na kraju sezone obično bio plasiran iznad vozača koje bismo možda po ugledu očekivali ispred njega. Izvan Formule 1 Patrese nije mnogo nastupao, no u ranim danima pokazao se i kao sjajan vozač utrka izdržljivosti, najčešće u spektakularno brzim Lancijinim bolidima u bojama slavnog brenda Martini.

Karijeru je završio nakon sezone 1993., posvetivši se uglavnom konjima, skupljanju satova i modela vlakova. Imao je jedan ne baš pretjerano uspješan pokušaj povratka u Grand Prix Masters seriji, a zanimljivo je da je nakon Sennine smrti odbio Williamsovu ponudu da zauzme njegovo mjesto u kokpitu.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin