SRETAN 83. ROĐENDAN

Richard Attwood, britanski vozač, rođen 4. travnja 1940.

Foto: Raimund Kommer
Foto: Raimund Kommer

Richard James David Attwood, rođen 4. travnja 1940. u  engleskom Wolverhamptonu, jedan je od vozača čije je ime dobro poznato samo fanatičnim ljubiteljima povijesti automobilskih utrka…

… premda je samo malo nedostajalo da se probije u ligu velikih imena, onih koja su poznata svima. Kao mladić oduševljavao je u manjim formulama, no u Formuli 1 nastupao je razmjerno sporadično, nikada ne dobivši pravu priliku.

Richard Attwood je Formuli 1 malo nastupao, samo 17 utrka od 1964. do 1969. u momčadima BRM, Reg Parnell Racing Cooper i Lotus, a najbolji rezultat bilo mu je drugo mjesto na VN Monaca 1968.

Najveći mu je uspjeh drugo mjesto na VN Monaka 1968., kad je pobijedio nedodirljivi Graham Hill. U ne baš predobrom bolidu BRM postigao je i najbrži krug utrke, no nakon četvrtog mjesta na istoj stazi godinu dana kasnije više nije nastupao u najpopularnijoj kategoriji.

Besmrtnost je stekao pobjedom na 24 sata Le Mansa 1970., prvom uopće za Porsche ondje. I inače je većinu uspjeha ostvario u utrkama izdržljivosti, no povukao se vrlo rano, već 1971., uz jedan kraći povratak na piste sredinom 80-ih.

Autor

Preporučeni sadržaj