IN MEMORIAM

Rob Walker, najuspješniji privatnik u povijesti Formule 1, umro 29. travnja 2002.

Foto: Walker family

Robert Ramsey Campbell “Rob” Walker, rođen 14. kolovoza 1917., bio je škotski vlasnik tima Formule 1

Jedna od istinskih legendi džentlmenskih vremena automobilskih utrka, Rob Walker, bio je nasljednik poslovnog carstva čuvenog proizvođača viskija Johnnie Walker. Ljubav prema utrkama nagnala ga je da vođenje obiteljske tvrtke prepusti drugima, a sam se posveti vođenju privatne trkaće momčadi koja je nastupala u škotskim nacionalnim bojama: tamnoplavoj s poprečnom bijelom crtom.

Rob Walker Racing Team najuspješnija je privatna momčad (dakle, momčad koja nije konstruirala vlastite bolide, nego kupovala već gotove i spremne za utrkivanje) u povijesti Formule 1, s čak devet pobjeda. Većinu ih je donio Stirling Moss, a zanimljivo je da je upravo njegovim pobjedama otpočeo pobjednički put timova Cooper i Lotus. No, možda dijelom i zbog ograničenja privatne momčadi,

Moss nije uspio doći do titule prvaka, iako je briljirao ne samo u Formuli 1, nego i u utrkama sportskih automobila, gdje je ikonički plavo-bijeli Ferrari 250 GT SWB možda i najpoznatiji primjerak tog kultnog modela, zahvaljujući Mossovim pobjedama na utrci Tourist Trophy.

Ugled koje su Stirling Moss i Rob Walker imali bio je toliki da je čak i Enzo Ferrari pristao dati im svoje bolide, koji su trebali biti obojeni plavo-bijelo, uz tvorničku podršku koju im je Ferrari pružao za sezonu 1962.

No teška nesreća koju je Moss imao na stazi Goodwood završila je njegovu karijeru i dogovor nikada nije realiziran. Walker je ostao u Formuli 1 sve do 1970., za njega su uglavnom vozili Jo Bonnier i Jo Siffert, a Švicarac mu je na VN Engleske 1968. donio i zadnju pobjedu. Prikladno, i zadnju uopće za neku privatnu momčad.

Walker se proslavio i na novinarskom polju, od 1967. pišući reportaže o Formuli 1 za američki magazin Road & Track, a do kraja života bio je jedan od bardova čitave trkaće scene, jedan od ljudi koje se uvijek pitalo za mišljenje i uvažavalo ga. Pitate li ma koga dovoljno starog da se sjeća Walkera i njegove uloge u svijetu utrka da ga opiše jednom riječju, ta će neizostavno biti ‘džentlmen’.

Rob Walker, najuspješniji privatnik u povijesti Formule 1, umro 29. travnja 2002.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo