NA DANAŠNJI DAN

Robert(a) Cowell, engleska vozač(ica) utrka, osoba neobičnog života, rođen(a) 8. travnja 1918.

Robert Marshall Cowell rođen je 8. travnja 1918. u Croydonu, južno od Londona, kao sin uglednog engleskog vojnog kirurga…

Robert Cowell je u mladosti počeo pokazivati interes za automobilizam i zrakoplovstvo. Potkraj 30-ih počinje voziti utrke, a početkom II. svjetskog rata mobiliziran je u RAF, gdje postaje vojni pilot. Nakon što je oboren potkraj 1944., do kraja rata bio je zatvorenik u njemačkom logoru.

Nakon demobilizacije vraća se utrkama, ali pati od teške depresije i stalno mu se vraćaju sjećanja na obaranje aviona. Razvodi se od žene i traži pomoć psihoanalitičara, a ondje spoznaje žensku stranu svoje osobnosti. Počinje uzimati terapiju estrogenom, a 1951. podvrgava se  prvoj ikada izvršenoj operaciji promjene spola u Velikoj Britaniji.

Roberta Elizabeth Marshall Cowell isprva doživljava samo probleme kao žena, a u financijskoj stisci dobro joj dolazi interes medija. Kako je promjena spola tada, a u velikoj mjeri i danas, pogrešno percipirana kao jedan od oblika homoseksualnosti, Robertina je uloga pionirska.

Život posvećen vrlo ‘macho’ aktivnostima posve je suprotan javnoj percepciji transrodnih osoba. Nakon određenog razdoblja nemogućnosti nastupanja zbog promjene identiteta dozvoljavaju joj da ponovo počne voziti utrke, a kao žena ostvaruje i svoj najveći uspjeh, pobjedu na najstarijoj još postojećoj svjetskoj brdskoj utrci Shelsley Walsh 1957.

Još će nekoliko desetljeća na razne načine sudjelovati na britanskoj trkaćoj sceni. Robert(a) Cowell, vozač(ica) utrka, osoba neobičnog života umire 11. listopada 2011. u Londonu, do te se mjere povukavši iz javnog života da je vijest o njenoj smrti objavljena tek 2013.