SRETAN 85. ROĐENDAN

Roger Penske, američki automobilistički magnat, rođen 20. veljače 1937.

U Panteonu velikih vođa i vlasnika trkaćih momčadi Roger Penske u istoj je razini kao i velikani Enzo Ferrari, Ron Dennis

Njegovi su bolidi čak petnaest puta osvajali Indy 500, uz nebrojene pobjede u drugim kategorijama, uključujući i Formulu 1. Usto, uspješan je poslovni čovjek čiji se imetak procjenjuje na više od milijarde američkih dolara.

Ako ste ikada tijekom posljednjih dvadesetak godina bili u SAD, teško da ste mogli ne uočiti neki od mnogobrojnih kamiona s natpisom Penske, jer je upravo kamionski prijevoz najznačajnija djelatnost korporacije.

Roger Penske, rođen 20. veljače 1937. u gradu Shaker Heights, Ohio, u mlađim je danima  bio uspješan vozač utrka, nastupao je i u Formuli 1 te ostvario jednu NASCAR pobjedu, no kada je trebao debitirati na Indy 500, već je bio toliko posvećen poslu da nije stigao, pa je priliku ugrabio drugi debitant, Mario Andretti.

Roger Penske je dijelom i zbog prijateljstva s Markom Donohueom organizirao, uglavnom pobjedničke, momčadi u Can Am seriji, NASCAR-u, Trans-Am natjecanjima, utrkama izdržljivosti i Indy utrkama. Pokušao je pokoriti i Formulu 1, no kada je Donohue poginuo u Zeltwegu, izgubio je volju i prodao momčad nakon samo jedne pobjede.

Danas njegove momčadi nastupaju u IndyCar, NASCAR i ALMS serija, a 2018. mu je predsjednik Trump uručio, kao svojevrsnu nagradu za životni djelo, Medalju slobode. Sretan 85. rođendan, legendo…

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo