Roger Smith, najgori automobilski biznismen u povijesti, rođen 12. srpnja 1925.

Roger Bonham Smith (1925. – 2007.) iz Columbusa, Ohio, još se 1949. zaposlio u General Motorsu i ondje proveo radni vijek, uključujući i vođenje korporacije od 1981. do 1990.

General Motors je u trenutku kada je on 1991. postao šef već bio u problemima i gubicima, no premda je nakratko čak uspio vratiti poslovanje iz crnog, upravo se njegovo razdoblje smatra ključnim u gubitku desetljećima neupitne liderske pozicije na tržištu…

U tih deset godina udio na američkom tržištu smanjen je s 46 na 35 posto, unificiranje game dovelo je do gubitka desetljećima izgrađivanih zasebnih identiteta tvrtki Chevrolet, Pontiac, Oldsmobile, Buick i Cadillac.

A milijarde dolara umjesto u razvoj korporacije protraćene su na neuspješne projekte, kupovinu tvrtki izvan automobilske industrije i jačanje birokracije u korporaciji. Izgubljene su na desetine tisuća radnih mjesta, postavljeni temelji pretvaranja Flinta i Detroita u gradove kriminala i duhova.

Michael Moore snimio je 1989. izvrsni dokumentarac Roger i ja, koji sjajno raskrinkava birokraciju i bešćutnost GM-a, ali i profil samog Smitha, čije ime ćete naći na svakom popisu najgorih automobilskih biznismena u povijesti, pri čemu će u većini slučajeva biti na prvom mjestu.

Komentari