Ronnie Peterson preminuo 11. rujna 1978., od posljedica krša na startu u Monzi

Ronnie Peterson (1944. – 1978.) u nesreći je teško ozlijedio noge, tijekom noći podvrgnut je operacijama u milanskoj bolnici Niguardia, a drugog je dana iz bolnice stigla nevjerojatna vijest: Peterson je mrtav, zbog embolije…

Foto: Suyk, Koen / Anefo

U čitavoj su povijesti Formule 1 samo dvojica američkih vozača osvajala naslove svjetskog prvaka, Phil Hill 1961. i Mario Andretti 1978. Obojica su naslov osvojila na utrci u Monzi, obojica su pri dolasku u Italiju bili vodeći u prvenstvima, ali i pod pritiskom iznimno brzog momčadskog kolege.

U oba je slučaja utrka pala na deseti rujna. Kako je Hill osvojio naslov mogli ste stoga pročitati jučer: njegov je momčadski kolega i jedini takmac u borbi za titulu von Trips poginuo u stravičnoj nesreći koja je života koštala i 15 gledatelja.

Sedamnaest godina kasnije i opet je na slavnoj stazi Monza došlo do teške nesreće na samom startu, no ovoga puta, činilo se, nema smrtnih slučajeva, iz desetak zgužvanih automobila većina se vozača izvukla neozlijeđena, no dvojica su prevezena u bolnicu…

Vittorio Brambilla, koji je od udarca u glavu pao u nesvijest, i Šveđanin Ronnie Peterson, koji je bio pri svijesti, ali je imao teške ozlijede nogu. Povijest se ponovila na bizaran način: Peterson je bio Andrettijev momčadski kolega i jedini takmac za titulu prvaka.

Amerikanac je i prije ponovljenog starta osvojio naslov, jer ga nitko drugi više ni teoretski nije mogao stići. Andretti je utrku završio kao šesti, no proslave titule u Lotusu nije bilo, njihova je švedska zvijezda bila u bolnici s teškim ozljedama, ali izvan životne opasnosti.

A onda je drugog dana iz bolnice stigla nevjerojatna vijest: Ronnie Peterson je mrtav! Nevjerojatna zla kob načina na koji američki vozači osvajaju titule i drugi je puta udarila! Šveđaninu su u nesreći teško ozlijeđene noge i tijekom noći podvrgnut je operacijama u milanskoj bolnici Niguardia, no sićušni su komadići kosti dospjeli u njegove krvne žile i Peterson je umro od embolije, dan nakon utrke.

U sramotnom se post festumu utrke događalo još svašta. Krivac za nesreću nedvojbeno je bio starter, koji je prerano dao znak, dok se bolidi s kraja poretka nisu još zaustavili na startnim pozicijama, no James Hunt je optužio mladog Patresea kao krivca…

Vozačka je udruga čak isposlovala i privremenu suspenziju za Talijana. premdaje prava istina bila da je Patrese bio tek jedan od vozača koji su nepropisno startali i da je zapravo upravo Hunt prenaglo skrenuo uplašen pojavom Patreseovog bolida sa strane, udarivši pritom Petersonov Lotus i odbacivši ga u zid.

Mnogo je bitnije što je to bila jedna od prvih utrka kojima je nazočio doktor Sid Watkins, i da je upravo zbog Petersonove smrti počeo lobirati za postojanje prave bolnice s mogućnostima vršenja i najtežih operacija na licu mjesta, na svakoj utrci.

Komentari