IN MEMORIAM

Ronnie Peterson preminuo 11. rujna 1978., od posljedica krša na startu u Monzi

Foto: Suyk, Koen / Anefo, Wikimedia Commons

Ronnie Peterson, rođen 14. veljače 1944. u švedskom gradu Örebro, u nesreći 10. rujna 1978. na VN Italije na stazi Monza teško je ozlijedio noge…

Tijekom noći podvrgnut je višestrukoj operaciji u milanskoj bolnici Niguarda, a sutradan je stigla šokantna vijest: Peterson je mrtav, zbog embolije.

U čitavoj su povijesti Formule 1 samo dvojica američkih vozača osvajala naslove svjetskog prvaka, Phil Hill 1961. i Mario Andretti 1978. Obojica su naslov osvojila na utrci u Monzi, obojica su pri dolasku u Italiju bili vodeći u prvenstvima, ali i pod pritiskom brzog momčadskog kolege. U oba je slučaja utrka pala na 10. rujna.

10. rujna 1961. dogodila se najkrvavija utrka u povijesti Formule 1. Hillov takmac u borbi za titulu Wolfgang von Trips poginuo u stravičnoj nesreći u kojoj je život izgubilo i 15 gledatelja. Sedamnaest godina kasnije, 10. rujna 1978., ponovno na slavnoj stazi Monza, došlo je do teške nesreće na samom startu. Činilo se, bez smrtnih ishoda. Iz desetak zgužvanih automobila većina se vozača izvukla neozlijeđena, no dvojica su prevezena u bolnicu…

Pogledajte kako se nesreća dogodila…

Vittorio Brambilla, koji je od udarca u glavu pao u nesvijest, i Šveđanin Ronnie Peterson, zbog teških ozljeda ozlijede nogu. Povijest se ponovila na bizaran način: Peterson je bio Andrettijev momčadski kolega i jedini takmac za titulu prvaka. Amerikanac je i prije ponovljenog starta osvojio naslov, jer ga nitko drugi više ni teoretski nije mogao stići. Andretti je utrku završio kao šesti, no proslave titule u Lotusu nije bilo, njihova je švedska zvijezda bila u bolnici s teškim ozljedama, ali izvan životne opasnosti.

A onda je sutradan iz bolnice stigla šokantna vijest: Ronnie Peterson je mrtav! Nevjerojatna zla kob načina na koji američki vozači osvajaju titule i drugi je puta udarila! Šveđaninu su u nesreći teško ozlijeđene noge i tijekom noći je podvrgnut operacijama u milanskoj bolnici Niguardia, no sićušni su komadići kosti dospjeli u njegove krvne žile i Peterson je umro od embolije, dan nakon utrke.

U sramotnom se post festumu utrke događalo još svašta. Krivac za nesreću nedvojbeno je bio starter, koji je prerano dao znak, dok se bolidi s kraja poretka nisu još zaustavili na startnim pozicijama, no James Hunt je izjavio da je krivac mladi Riccardo Patrese

Vozačka udruga je čak isposlovala privremenu suspenziju za Talijana, premda je Patrese bio tek jedan od vozača koji su nepropisno startali i nasreću je izazvao upravo Hunt, prenaglo skrenuvši uplašen pojavom Patreseovog bolida sa strane, udarivši pritom Petersonov Lotus i odbacivši ga u zid.

Mnogo je bitnije što je to bila jedna od prvih utrka kojima je nazočio doktor Sid Watkins, i da je upravo zbog Petersonove smrti počeo lobirati za postojanje prave bolnice s mogućnostima obavljanja i operacija na licu mjesta, na svakoj utrci.

Autor