IDOL GENERACIJE

Ronnie Peterson, sjajni švedski vozač, legenda, rođen 14. veljače 1944.

Ronnie Peterson (1944. – 1978.) nije bio najuspješniji, ali nesumnjivo bio je najatraktivniji vozač Formule 1 sedamdesetih, idol generacije…

Foto: Suyk, Koen / Anefo, Wikimedia Commons

Baš kao što će se 30-ak godina postigao jedan drugi skandinavski vozačem, Kimi Räikkönen, Petersonova je navijačka baza bila mnogo veća nego ona drugih, rezultatski uspješnijih vozača, njegova je beskompromisna, ali fer vožnja u kombinaciji s osobnom karizmom donosila tu rijetku vrstu popularnosti.

A i rezultati, dakako, ne govore sve: iako za razliku od Kimija nije uspio pobjede i brzinu pretočiti u barem jednu titulu, Peterson je svakako bio jedan od najbržih, ako ne i najbrži vozač svog vremena. To je pokazao i najavio već 60-ih u kartingu i manjim formulama, a po dolasku u Formulu 1 s momčadi March već u svojoj drugoj sezoni, 1972., postaje viceprvak svijeta.

Premda je u utrkama sportskih automobila pobjeđivao za Alfa Romeo i Ferrari, odbio je poziv u momčad Formule 1 koji mu je uputio Enzo Ferrari i 1973. prelazi u Lotus. U naredne dvije sezone osvaja čak sedam pobjeda. U timu su bili Emerson Fittipaldi i Ickx, s kojima je stalno bio na ratnoj nozi. Kad je 1976. njegov nekadašnji suvozač i vodonoša iz tima March, Niki Lauda (koji nije odbio Ferrarijev poziv) doživio stravičnu nesreću na stazi Nürburgring, Enzo ga ponovo zove u momčad, no Austrijanac iz bolničkog kreveta stopira tu odluku.

U sezoni 1978. ponovo je u timu Lotus, koji je te godine najbolji na gridu, ali prisiljen je na ulogu drugog vozača, jer je Mario Andretti bio neupitni ‘broj jedan’. Nezadovoljan time potpisuje ugovor s timom McLaren za sljedeću sezonu, no pogiba na stazi Monza, od posljedica embolije nakon teške nesreće na startu utrke. Premda su mu noge bile ozbiljno povrijeđene, nakon same utrke se nije doimalo da je u životnoj opasnosti, tako da je Petersonova smrt bila težak šok za svijet Formule 1.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin