IDOL GENERACIJE

Ronnie Peterson, sjajni švedski vozač, legenda, rođen 14. veljače 1944.

Ronnie Peterson (1944. – 1978.) nije bio najuspješniji, ali nesumnjivo bio je najatraktivniji vozač Formule 1 1970-ih, idol generacije…

Foto: Suyk, Koen / Anefo, Wikimedia Commons

Baš kao što će se 30-ak godina postigao jedan drugi skandinavski vozačem, Kimi Räikkönen, Petersonova je navijačka baza bila mnogo veća nego ona drugih, rezultatski uspješnijih vozača, njegova je beskompromisna, ali fer vožnja u kombinaciji s osobnom karizmom donosila tu rijetku vrstu popularnosti.

A i rezultati, dakako, ne govore sve: iako za razliku od Kimija nije uspio pobjede i brzinu pretočiti u barem jednu titulu, Peterson je svakako bio jedan od najbržih, ako ne i najbrži vozač svog vremena.

To je pokazao i najavio već 1960-ih u kartingu i manjim formulama, a po dolasku u Formulu 1 s momčadi Marcha već u svojoj drugoj sezoni, 1972., postaje viceprvak svijeta.

Premda je u utrkama sportskih automobila pobjeđivao za Alfa Romeo i Ferrari, odbio je poziv u momčad Formule 1 koji mu je uputio Enzo Ferrari i 1973. prelazi u Lotus. U naredne dvije sezone osvaja čak sedam pobjeda, ali je i stalno na ratnoj nozi s momčadskim suvozačima, Fittipaldijem i Ickxom.

Kada je 1976. njegov nekadašnji suvozač i vodonoša iz Marcha, Niki Lauda (koji nije odbio Ferrarijev poziv) doživio stravičnu nesreću na Nordschleifeu, Enzo ga ponovo zove u momčad, no Austrijanac iz bolničkog kreveta stopira tu odluku.

U sezoni 1978. ponovo je u Lotusu, koji je te godine najbolji na gridu, ali prisiljen je na ulogu drugog vozača iza Andrettija. Nezadovoljan time potpisuje ugovor s McLarenom za sljedeću sezonu, no pogiba u Monzi, od posljedica embolije nakon teške nesreće na startu utrke.

Premda su mu noge bile ozbiljno povrijeđene, nakon same utrke se nije doimalo da je u životnoj opasnosti, tako da je Petersonova smrt bila težak šok za svijet Formule 1.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin