NA DANAŠNJI DAN

Rubens Barrichello 27. studenoga 2011. posljednji put nastupio u Formuli 1

Screenshot, YouTube
-

Rubens Gonçalves ‘Rubinho’ Barrichello, veliki brazilski vozač, rođen 23. svibnja 1972. u Sao Paulu, u dugoj je karijeri (1993. do  2011.) nastupio na čak 322 utrke za Veliku nagradu, po čemu je treći u povijesti Formule 1…

Rubens Barrichello je ostvario 11 pobjeda i 17 najbržih krugova utrke, a 14 se puta kao prvoplasirani kvalificirao za utrku. Dva puta je, u sezonama 2002. i 2004., završavao kao drugoplasirani u ukupnom poretku. Na početku karijere izgledao je kao velika buduća zvijezda, na svojoj tek četvrtoj utrci, legendarnoj VN Europe u Doningtonu 1993., u prvom se krugu, po kiši, probio s 12. na 4. mjesto, u sjeni jednako spektakularnog Senninog proboja.

Dva dana prije smrti slavnijeg sugrađana jedva preživljava tešku nesreću na stazi Imola 1994. Četiri sezone u timu Jordan i tri u momčadi Stewart donijele su mu ugled, ali ne i pobjede. Prva dolazi tek 2000. nakon prelaska u Ferrari, gdje ostaje šest sezona i postiže najveće uspjehe karijere, ali i ostaje u dubokoj sjeni Michaela Schumachera.

Prelazi u Hondu, koja nakon tri sezone postaje pobjednički Brawn GP, no opet je momčadski kolega bolji od njega, sada je to Jenson Button. Nakon još dvije sezone u timu Williams napokon ostaje bez mjesta u Formuli 1, vozi sezonu u IndyCaru, a potom se posvećuje utrkama turističkih automobila u Brazilu, gdje je lani osvojio titulu prvaka.

Autor