IN MEMORIAM

Sid Watkins, dugogodišnji službeni liječnik Formule 1, umro 12. rujna 2012.

Eric Sidney ‘Sid’ Watkins je od 1978. do 2004. revolucionirao medicinsku službu Formule 1, uveo praksu da se liječnik u kritičnom, prvom krugu, u posebnom automobilu vozi iza kolone bolida, kako bi čim prije stigao na mjesto nesreće, uveo mobilne klinike uz stazu…

Sid Watkins je rođen 6. rujna 1928. u Liverpoolu, a po stjecanju diplome fiziologa na ondašnjem sveučilištu 1950-ih se našao u vojnoj ekipi, koja je u zapadnoj Africi obavljala eksperimente o utjecaju vrućine na vojnike dulje joj izložene u oklopnim vozilima.

Stečena su znanja jako pomogla Watkinsu u kasnijem analiziranju jedne posve drukčije grupacije ljudi izloženih ekstremnim uvjetima, vozača Formule 1. No, znanje je budući doktor ipak stjecao i na mnogo uobičajeniji način, studijem u Oxfordu, gdje je specijalizirao neurokirurgiju.

Ondje se, potaknut blizinom staze Silverstone intenzivno zainteresirao za autoutrke i počeo volontirati u medicinskim službama na njima. Istu je praksu nastavio na stazi Watkins Glen za vremena provedenog u službi profesora neurokirurgije na Sveučilištu države New York u Syracuseu, a i po povratku u Englesku, gdje je početkom 1970-ih postao čelni čovjek odjela za neurokirurgiju u London Hospital.

Imao je mnogo iskustva u pružanju medicinske pomoći unesrećenim vozačima kada ga je Bernie Ecclestone 1978. pozvao da postane službeni liječnik Formule 1. Revolucioniravši tu ulogu, obnašao je sve do kraja 2004. U međuvremenu obavljao je niz značajnih dužnosti u sklopu FIA-e, no odstupanjem s pozicije službenog liječnika odustao je od svih njih, osim uloge predsjednika Instituta za sigurnost autoutrka.

Watkinsova uloga tijekom 26 godina neposrednog rada u Formuli 1 naprosto ne može biti precijenjena niti dovoljno nahvaljena. Premda je na početku nailazio na veliki otpor, njegovo je tvrdokorno inzistiranje na poštivanju medicinskih i sigurnosnih normi iz korijena promijenilo ovaj sport.

Simptomatično, tijekom svog tog vremena, dobri je doktor najveću podršku uvijek dobivao od strane vozača, dakle upravo onih koji su u kritičnim situacijama najviše ovisili o njemu. S iznimkom Didiera Pironija, teško da je ijedan vozač ikada izrekao išta negativno intonirano o Watkinsu. Također, teško da je Watkins ikada izrekao išta negativno intonirano o ma kojem vozaču – s iznimkom, donekle, Pironija.

Neki od velikih vozača, Senna, Scheckter, Hunt…, postali su ibliski osobni prijatelji s njim, a Stewart, Lauda, Berger i ponovo Senna izravno su pomogli u poboljšanju medicinske službe Formule 1. Kad je Watkins dolazio u Formulu 1, kola hitne pomoći uz stazu bila su najviše što su vozači mogli očekivati, a on je uspostavio mobilne klinike sposobne za operacije i zahvate na samoj stazi, bez odlaganja.

Uveo je i praksu da se liječnik u kritičnom prvom krugu u posebnom automobilu vozi iza kolone bolida, kako bi čim prije stigao na mjesto eventualne nesreće. Dobri doktor, Sid Watkins, preminuo je 12. rujna 2012. od srčanog udara, u rodnom Liverpoolu.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo