NA DANAŠNJI DAN

Simca, nekoć vrlo uspješan francuski proizvođač automobila, osnovana 2. studenoga 1934.

Mlađim generacijama ovo gotovo nepoznata, no do sredine 70-ih Simca je bila jedan od najvećih francuskih proizvođača automobila…

Société Industrielle de Mécanique et Carrosserie Automobile izvorno je osnovan kao podružnica talijanskog Fiata, a čelni čovjek marke bio je Henri Théodore Pigozzi (1898. – 1964.) Rani modeli bili su identični talijanskima, a zanimljivo je da je tvrtka nastavila proizvodnju i tijekom II. svjetskog rata, kao i da je tvornica u Nanterreu prošla bez značajnijih bombardiranja i štete.

Nakon rata dolazi do postupnog odvajanja od torinske tvrtke Fiat i 1951. predstavljen je prvi samostalni model Aronde. Sljedećih četvrt stoljeća njihovi su modeli među vodećima po prodaji na domaćem tržištima, a popularni i drugdje. Tijekom 1950-ih Simca preuzima Unic, Saurer, Talbot-Lago i francusku podružnicu tvrtke Ford, no 1963. potpadaju pod Chrysler.

Premda su i dalje jak i ozbiljan brend (potkraj 1960-ih ozbiljno se pregovaralo o licencnom sastavljanju njihovih modela u Splitu), povlačenjem Chryslera i preuzimanjem njihovih europskih operacija od strane Peugeota, ime se gasi 1979. i mijenja oživljenim nazivom Talbot.

Simca 1000, mala francuska limuzina s motorom straga, startala 27. srpnja 1961.

Simca 1100 (1967. – 1985.), francuski hatchback, predložak za Fiat 128, Golf i mnoge druge

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo