NA DANAŠNJI DAN

Sir Clive Sinclair, slavni britanski izumitelj i poduzetnik, rođen 30. srpnja 1940.

Foto: Adrian Pingstone

Clive Sinclair, rođen 30. srpnja 1940. u Londonu, od mladih je dana maštao o proizvodnji vlastitog električnog automobila i revoluciji privatnog gradskog transporta…

… no slavu je Clive Sinclair stekao na novom tržištu kućnih računala. Već je 1970-ih došao na to tržište, a 1982. je predstavio ZX Spectrum, računalo koje će potaknuti pravu revoluciju i postati popularno u čitavom svijetu.

Zaradu je odmah uložio u ostvarenje inicijalnog sna o električnom vozilu i 1983. osnovao Sinclair Vehicles. Početkom 1985. na tržište izlazi prvi i jedini model tvrtke, Sinclair C5. Jednosjed s tri kotača bio je spor, imao kratak doseg i bio bez ikakve zaštite od vremenskih uvjeta, te je nakon samo osam mjeseci produkcija zaustavljena, a tvrtka ubrzo potom ugašena.

Proizvedeno ih je oko 14.000, a do gašenja tvrtke prodano samo 5.000 te se to smatra jednim od najvećih promašaja u povijesti britanske industrije. Sinclair se kasnije posvetio proizvodnji električnih i sklopivih bicikala, ne koristi računalo ni internet, no C5 je stekao kultno sljedbeništvo.

Sir Clive Sinclair, slavni britanski izumitelj i poduzetnik, umro je 16. rujna 2021.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo