112. ROĐENDAN

Spirit of Ecstasy, slavna maskota tvrtke Rolls-Royce, predstavljena 6. veljače 1911.

Prije 112 godina prvi je put na vrh hladnjaka luksuznog automobila Rolls-Royce postavljena slavna maskota. Zovu je Letećom damom, Duhom ekstaze ili jednostavno – Emily…

Pri čemu je ovo treće posve netočno jer je lik mlade dame napravljen prema Eleanor Velasco Thornton, tadašnjoj tajnici Lorda Montagua od Beauliea, na čijem se posjedu danas nalazi najznamenitiji engleski automobilski muzej.

Lord je već 1910. za svoj Silver Ghost naručio adekvatnu skulpturu od mladog umjetnika Charlesa Sykesa. Sykes je bio dostatno impresioniran gospođicom Thornton da više-manje identičnu skulpturu ponudi i Claudeu Johnsonu, legendarnom direktoru i čovjeku vjerojatno zaslužnijem za uspjeh tvrtke Rolls-Royce od obojice osnivača.

Johnson se plašio da razne neprilične maskote koje vlasnici stavljaju na radijatore svojih Silver Ghostova mogu ugroziti ugled tvrtke, te je zbog toga i odlučio od Sykesa naručiti standardiziranu maskotu.

Eleanor Velasco Thornton, 1911. pored legendarnog modela Rolls-Royce Silver Ghost

On je i autor imena Spirit of Ecstasy (Duh ekstaze), pod kojim je maskota postala poznata u Engleskoj, dočim je prekooceanskoj publici to, čini se, bilo prekomplicirano, pa je ondje još i danas nazivaju samo Letećom damom.

Premda se često smatra da je maskota izrađena od srebra, zapravo je samo do 1914. bila posrebrena, a otada se nekoliko metala koristilo u njenoj izradi, danas je od nehrđajućeg čelika. Dakako, moguće je naručiti i srebrnu ili pak zlatnu inačicu, što nije rijetkost na arapskom i dalekoistočnom tržištu.

I dimenzije su se mijenjale tijekom desetljeća, a najznačajnija je promjena to da se već tridesetak godina figurica uvlači u posebno ležište na dodir, dijelom zbog zaštite pješaka, no ponajprije zbog onemogućavanja dugoprstića.

Inspiracija maskote, Eleanor Velasco Thornton poginula je mlada, 1915., kad je podmornica potopila brod SS Persia, kojim je putovala prema Indiji.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo