NA DANAŠNJI DAN

Stirling Moss 16. srpnja 1955. bolidom Mercedes-Benz pobijedio na VN Velike Britanije

Stirling Moss (1929. – 2020.) zablistao je u pravom trenutku, Juan Manuel Fangio bio je zvijezda tima Mercedes-Benz, kojem je trebao pouzdani ‘vodonoša’ za šampiona…

Foto: Daimler

Mercedes-Benz se 1953. vratio u svijet utrka najviše razine, angažirali su argentinskog majstora Juana Manuela Fangia, koji se odmah 1954. odužio pobjedama i titulom prvaka. Ostatak momčadi činili su njemački vozači, nedvojbeno dobri i brzi, no ne i najviše klase.

Za sezonu 1955. stoga je momčad odlučila angažirati još jednog vrhunskog vozača, a na Fangiovu je preporuku odabran mladi Britanac Stirling Moss, tada smatran najvećom nadom svjetskog automobilizma. Mossovo židovsko porijeklo bilo je dodatni plus, znak da su traume rata napokon iza trkaće zajednice.

Fangio i Moss sjajno su surađivali, razvivši odnos mentora i učenika, kao i veliko uzajamno poštovanje. Stirling Moss je na utrkama izdržljivosti, izvan trkaćih staza, bio brži od Fangia, što je potvrdila i čuvena pobjeda na Mille Miglia.

No u utrkama jednosjeda, na trkaćim stazama, nije bilo nikakve dileme i Englez nije mogao ni blizu Argentincu. Osim na današnji dan 1955., kada su na Velikoj nagradi Velike Britanije na stazi Aintree uloge okrenute.

U utrci u kojoj je debitirao i budući trostruki prvak Jack Brabham, a Mercedes-Benz ostvario čak četverostruku pobjedu, Moss je nakon velike borbe prošao ciljem 0.2 sekunde ispred Fangia, uz euforiju liverpulske publike.

Maestro je čestitao učeniku, stisnuo mu ruku i do kraja života ponavljao kako je Moss tog dana sjajno vozio, no Britanac će vam i danas najiskrenije priznati kako misli da mu je Fangio pustio utrku, odnosno kako misli da na stazi Formule 1 u jednakom bolidu ni on niti itko drugi naprosto nije mogao biti brži od Fangia.

Stirling Moss je umro 12. travnja 2020.

Autor: Dino Milić-Jakovlić

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin