NA DANAŠNJI DAN

Stirling Moss 6. kolovoza 1961. posljednji put pobijedio u Formuli 1

VN Njemačke na stazi Nürburgring 1961. zapravo je odlučena i prije starta. Sezonom su dominirali bolidi Ferrari i jedino je na sporoj utrci u Monacu Stirling Moss majstorstvom prevagnuo nad snagom crvenih bolida…

Foto: Daimler

Njemačka publika bila je u ekstazi jer je vodeći vozač prvenstva i jedini dvostruki pobjednik bio domaći vozač Wolfgang von Trips. Kvalifikacije su ipak najavile drukčiju priču, jedini je ispod devet minuta išao drugi vozač tima Ferrari, Amerikanac Phil Hill. Njegovih 8:55:2 bilo je više od šest sekundi brže od bolida Cooper, kojeg je vozio Jack Brabham, a i Moss (Lotus) i Bonnier (Porsche) bili su brži od njemačkog grofa.

Deset sekundi po krugu na toj stazi dugoročno ne mora značiti mnogo, no von Trips je svejedno bio zabrinut. Prije početka utrke pao je pljusak i smočio stazu, no prognoza je bila razvedravanje, pa su svi vodeći odlučili ostati na gumama za suho. Osim Stirlinga Mossa, koji je vozio privatni Lotus za momčad Roba Walkera. Bila je to sjajna taktička odluka Mossa i njegovog menadžera Kena Gregoryja.

U vodstvo se na startu katapultirao Brabham, no na još uvijek skliskoj stazi izletio je prije kraja prvog kruga i odustao, prepustivši vodstvo Mossu. Britanac na kišnim gumama nije trebao imati izgleda protiv snažnijih Ferrarija, no nebo se ponovo otvorilo i po kiši je Moss odmaglio. Kasnije je u suhom dijelu utrke čuvao gume i uspio završiti superiorno prvi, više od dvadeset sekundi ispred von Tripsa, koji je u velikoj borbi nadvladao Hilla.

Nijemac će poginuti na startu sljedeće utrke, a Amerikanac postati prvak svijeta u tragičnim okolnostima. Moss će pak u proljeće sljedeće sezone doživjeti tešku nesreću u Goodwoodu i napustiti utrke. Više od pola stoljeća kasnije, njegov rekord i dalje stoji: šesnaest prvenstvenih pobjeda (Coulthard je drugi na toj listi s 13) bez i jedne titule prvaka jasno potvrđuje reputaciju najboljeg vozača koji nikada nije osvojio prvenstvo. I, usprkos tome, jednom od desetak najboljih u čitavoj povijesti sporta.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin