TATA MOTORS LIMITED

Tata Motors: indijski automobilski div osnovan 1945., vlasnik Jaguara i Land Rovera

Tata Motors Limited, ranije Tata Engineering and Locomotive Company (TELCO), indijska je multinacionalna tvrtka za proizvodnju automobila sa sjedištem u Mumbaiju…

Dio je Tata grupe, indijskog konglomerata. Proizvodnja tvrtke Tata Motors uključuje osobna vozila, teretna vozila, kombije, autobuse, autobuse, sportske automobile, građevinsku opremu i vojna vozila.

Tata Motors ima pogone za proizvodnju i montažu automobila u Jamshedpuru, Pantnagaru, Lukvi, Sanandu, Dharwadu i Puneu u Indiji, kao i u Argentini, Južnoj Africi, Velikoj Britaniji i na Tajlandu. Ima istraživačke i razvojne centre u Puneu, Jamshedpuru, Lukaču i Dharwadu, Indiji i Južnoj Koreji, Velikoj Britaniji i Španjolskoj.

Glavne podružnice Tata Motorsa kupile su engleskog premium proizvođača automobila Jaguar Land Rover (proizvođač automobila Jaguar i Land Rover) i južnokorejskog proizvođača komercijalnih vozila Tata Daewoo.

Tata Motors ima zajedničko ulaganje za proizvodnju autobusa s Marcopolo SA (Tata Marcopolo), zajedničko poduzeće za proizvodnju građevinske opreme s Hitachijem (Tata Hitachi građevinski strojevi), te zajedničko ulaganje s Fiatom Chryslerom koji proizvodi automobilske dijelove i Fiat Chrysler i marke Tata vozila.

Osnovana 1945., kao proizvođač lokomotiva, tvrtka je proizvela svoje prvo komercijalno vozilo 1954. u suradnji s Daimler-Benz AG-om, koja je završila 1969. Tata Motors ušla je na tržište putničkih vozila 1988. lansiranjem TataMobile-a, nakon čega slijedi Tata Sierra 1991., postajući prvi indijski proizvođač koji je postigao sposobnost razvoja konkurentnog autohtonog automobila.

Tata je 1998. lansirala prvi autohtoni indijski putnički automobil Indica, a 2008. godine lansirala je Tata Nano, najjeftiniji automobil na svijetu. Tata Motors kupio je južnokorejskog proizvođača kamiona Daewoo Komercijalna vozila 2004. godine, a Jaguar Land Rover kupio je od Forda 2008.

Tata Motors kotirana je na Bombajskoj berzi (BSE), gdje je dio indeksa BSE SENSEX, Nacionalne berze Indije i Njujorške berze. Tvrtka se nalazi na 265. mjestu na Fortune Global 500 listi najvećih svjetskih korporacija od 2019.

Dana 17. siječnja 2017. Natarajan Chandrasekaran imenovan je predsjednikom tvrtke Tata Group. Tata Motors povećao je svoj udio na UV tržištu na više od 8% u FY2019.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo