NA DANAŠNJI DAN

Tazio Nuvolari, jedan od najvećih, prvak na dva i četiri kotača, rođen 16. studenoga 1892.

-

Tazio Nuvolari je osvojio titule europskog prvaka u motociklizmu (1925.) i automobilizmu (1932.), pionir driftanja kroz zavoje, Enzo Ferrari i Ferdinand Porsche smatrali su ga najvećim u povijesti…

Tazio Nuvolari rođen je 16. studenoga 1892., u mjestašcu Castel d’Ario pored Mantove, u obitelji poznatih biciklista. Interes u se proširio na motorizirana vozila, pa je prvo počeo voziti utrke motocikala, a nešto kasnije i automobila. Početkom karijere, 1920-ih Tazio Nuvolari pobjeđuje na mnogim značajnim moto utrkama te osvaja titulu europskog prvaka 1925. Sljedeće se desetljeće natjecao uglavnom automobilima, a slavan postaje 1930., pobjedom na britanskom RAC Tourist Trophy 1930., gdje trijumfira i 1933.

Titulu europskog prvaka osvaja 1932. Kako je često govorio Enzo Ferrari, upravo je Nuvolari izmislio tehniku ‘driftanja’, odnosno proklizavanja kroz zavoje preko sva četiri kotača. Među brojnim pobjedama posebno je upamćene ona 8. svibnja 1932. na kultnoj talijanskoj utrci Targa Florio i 28. lipnja 1935. na VN Njemačke na stazi Nürburgring. Enzo Ferrari i Ferdinand Porsche smatrali najvećim vozačem svih vremena, to dovoljno govori o njemu.

Nažalost, u privatnom životu nije imao sreće, obojica sinova razboljeli su se i umrli prije dvadesetog rođendana. I sam se Nuvolari razbolio i utrke nakon rata vozio u velikim bolovima, kašljući i pljujući krv. Tazio Nuvolari je umro 11. kolovoza 1953., u 61. godini života, nakon što je posljednju proveo paraliziran, u krevetu, zbog moždanog udara 1952. Na sahrani se skupilo više od polovice stanovnika Mantove, u kojoj se nalazi njegov muzej i održavaju se manifestacije u znak sjećanja.

Autor